26. teden 6. razred (16. 3.-22. 3.)               NAVODILA ZA DELO DOMA     

 

Pozdravljeni, ker bomo nekaj časa  doma, vam pošiljam delo, ki ga boste opravljali vsak dan sproti. Gre za pouk na daljavo. Delo je razporejeno tako, da ga boste zmogli opraviti sami. Ko se srečamo v šoli, bomo preverili opravljeno delo. Če je kaj nerazumljivo, mi pošljite vprašanja po elektronski pošti: fanrich6@gmail.com  IN podpišite se.

Ponedeljek

V kolikor te v petek ni bilo v šoli, reši naloge v DZ od str. 85/14, do str. 87. Nato začni s poglavjem VZROK ALI POSLEDICA. V zvezek napiši naslov in naslednji povzetek:
VZROK izražamo z besedo KER (npr. Ker piha močan veter, nosim kapo.), POSLEDICO izražamo z besedo ZATO (npr. Piha močan veter, zato nosim kapo.).

Preberi povzetek v DZ (rumeni okvir) str. 91. Preberi besedilo na strani 88-89. Reši naloge str. 89/1., 2., str. 90/4.

Torek

Po navodilih napiši v zvezek obravnavo domačega branja M. Twain: Tom Sawyer – detektiv oz. Prigode Toma Sawyerja.

Sreda, četrtek

V berilu preberi besedilo Jonathan Swift: Guliver med pritlikavci. V zvezek napiši avtorja in naslov ter pod točko 1 napiši vsebina. Odgovori na prvih pet točk/vprašanj v berilu Pripoved je tudi tvoja (zeleni okvir).  Pod točko 2 napiši oblika besedila napiši spodnje besedilo.

Odlomek je DOMIŠLJIJSKI POTOPIS. Potopis je besedilo, v katerem določena oseba   pripoveduje o osebnih izkušnjah, ki jih je doživela na potovanju. Opisuje pokrajine in njihove prebivalce, podaja kulturno sliko nekega kraja ter kaže tamkajšnje ljudstvo tako, da vzbuja v bralcu občutek, kakor da sam potuje po opisanih deželah. Domišljijski potopis temelji na osnovi domišljije.

 

Petek

V zvezek nariši strip, ki je povezan s prebranim odlomkom Jonathan Swift: Guliver med pritlikavci. Nariši najmanj 4 okvirčke, v katerih npr. predstavi, kako častnika pregledujeta Guliverja ali pa si izberi svojo temo.

Pod strip napiši razlago Kaj je strip.

Strip je zgodba, nanizana iz risb in slik, ki si sledijo (navadno) v vodoravnih pasovih. Pri stripu je glavna slika, besedilo je drugotnega pomena. Oblika pisave in oblika oblačkov sta grafično zaznamovani, npr. poševni tisk/same velike črke …

 

 

Delaj sproti, beri knjige, ponavljaj snov, pogovarjaj se. Ta prosti čas lahko izkoristiš, da dokončaš/opraviš bralno značko.  Želim ti uspešno delo v prihodnjem tednu. Ob koncu tedna pošljem navodila za nadaljnje delo.