Tedenski povzetek

 • ŠOLSKA KNJIŽNICA


  V času, ko moramo ostati doma, je tudi branje tisto, ki nas povezuje, združuje, zabava in nam omogoča druženje in potovanje po različnih krajih, mestih, svetovih ... Zato vam v spletni učilnici šolske knjižnice ponujam nekaj možnosti - z željo, da vsak najde tudi nekaj zase.

  V upanju, da ostanete zdravi in da boste dneve doma preživljali tudi ob branju, vas najlepše pozdravljam!

  Knjižničarka Barbara Kavčič  OBVESTILO - IZPOSOJA V ČASU POUKA NA DALJAVO

  V času šole na daljavo bo potekala tudi izposoja iz šolske knjižnice. V kolikor si želite izposoditi katero izmed knjig (za domače branje, Bralno značko, angleško bralno značko, prostočasno branje), mi to sporočite po e-pošti (barbara.kavcic@guest.arnes.si). Knjige vam bom pripravila in prinesla pred vhod šole, samo sporočite mi vnaprej, da se uskladimo, kdaj bi prišli ponje. Istočasno mi lahko prebrane oz. izposojene knjige tudi vrnete. Za lažjo komunikacijo in pomoč pri izboru gradiva me lahko kontaktirate tudi na tel. št. 01/362 52 86. 

  Po zalogi naše šolske knjižnice lahko brskate preko sistema Cobiss+: https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search. ;V okence Knjižnica vpišete OSPir (ime oz. oznaka naše šolske knjižnice). 

  Izposoja je možna ob ponedeljkih, sredah in petkih, od 8:00 do 13:00. 

  Lepo vas pozdravljam in želim vse dobro,

  knjižničarka Barbara Kavčič

  • BRALNA ZNAČKA na daljavo


   BRALNO ZNAČKO lahko opravljate na daljavo, in sicer tako, da mi na elektronski naslov (barbara.kavcic@guest.arnes.si) pošljete: 

   - naslov in ime ter priimek avtorja prebranih knjig,

   - strnjeno obnovo (zelo na kratko - tema knjige oz. o čem govori, dogajalni kraj in čas ter glavne književne osebe)

   - utemeljitev svojega izbora prebranih knjig (zakaj si se odločil/a za njih, sploh, če niso s priporočilnega seznama)

   - mnenje o knjigi (ti je bila všeč oz. ne, zakaj, kaj te je pritegnilo k branju, zakaj jo priporočaš oz. odsvetuješ)

   - kaj je po tvojem mnenju oz. zate sporočilo prebrane knjige 

   Svoje pripovedovanje lahko tudi posnamete in videoposnetek pošljete na moj elektronski naslov. Najbolj zaželeno pa je, da se dogovorimo za srečanje v živo, preko videokonference, in mi o prebranih knjigah poročate tako, kot ste vajeni že iz šole. Na videokonferenci vas čakam vsak ponedeljek in sredo, od 8:00 do 9:00 in od 11:00 do 12:00. Če vam ta termin ne odgovarja, mi sporočite, da se zmenimo za takega, ki vam ustreza. Povezava do videokonference se nahaja na koncu razdelka.

   V kolikor imate doma knjige, izposojene iz šolske knjižnice, jih boste vrnili, ko se vrnete nazaj v šolo. Rok izposoje je v tem primeru podaljšan. V času šole na daljavo si lahko izposojate knjige v e-obliki (preko Biblosa) oz. si pomagate s spodnjimi spletnimi stranmi.

   SPLETNE STRANI, KJER LAHKO DOSTOPATE DO ELEKTRONSKIH KNJIG:

   Brezplačna izposoja e-knjig: https://www.biblos.si

   Slovenska literatura na internetu – Wikivir: https://sl.wikisource.org/wiki/Wikivir:Slovenska_leposlovna_klasika#Slovenska_literatura_na_internetu

   Bralnica: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige

   Brezplačne e-knjige Založbe Zala: https://zalozba-zala.si/brezplacne-eknjige

   Emka.si: https://www.e-emka.si/catalog/show/brezplačne+eknjige/68?fbclid=IwAR3N2bOsxoS6k81m-AUZzSHU-Zw0A__MoLTEH-eT-zegltHtnzsOk-BR3Ug

   Tejin bralni kotičekhttps://tejinbralnikoticek.blogspot.com/2020/03/seznam-knjig-ki-so-trenutno-na-voljo.html?fbclid=IwAR1AZxbSvXp1RmpsCYDgH7z58kQcKvjUFwUFaU63SiyFkmy9RBRBekHlrRQ

   Zbirka Čebelice: https://4d.rtvslo.si/arhiv/%C4%8Debelice

   Oddaja Lahko noč, otroci: https://otroski.rtvslo.si/lahko-noc-otroci/pravljice

   Radijske igre za otroke: https://otroski.rtvslo.si/rio/oddaje

   Lahkonočnice: https://www.lahkonocnice.si/pravljice?gclid=Cj0KCQjwx7zzBRCcARIsABPRscPnm9qwEnd_M6IlnhUrnaBvR9D-o9lhHbuduB0nW9C5lXbor0vlfeoaAvjcEALw_wcB

   Digitalna solidarnost: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/

   Audio knjige: https://www.audibook.si/?download=&_branch_match_id=768900301425800426

   Pravljice za otroke: http://www.epravljice.si/index.php?id=homepage&sort=datum&stran=2&fbclid=IwAR1XzndG7cXPV1__T9lfdyP9C8a82KYhr-ISj5XYG_T_iq4rLqjlyyc-h8c


   Slovenske otroške in mladinske revije:

   Revija Zmajček: https://www.zmajcek.net/otroci/igrarije/

   Revija Ciciban: https://www.mladinska.com/ciciban

   Revija Pil: https://www.pil.si/

   Revija Gea: https://www.mladinska.com/gea

   Revija Moj planet: https://www.mladinska.com/moj_planet/domov

    

   Angleške pravljice za otroke: https://www.worldoftales.com/fairy_tales.html?fbclid=IwAR0b470O-HHMhqtiv9wgKsUkanIM181ojGWRZqyB9HM_BbOnR0O846tkk1U

   National Geographic Kids (v angleščini): https://kids.nationalgeographic.com/?fbclid=IwAR2pjhWvmJy7MzpJm58OLnZq8g5xHdzSlLahzySKXKpCudhtF1bjJ2_w-js

  • MEDVOŠKA KNJIŽNA TRANSVERZALA 2020/21


   Tudi letos se bomo pridružili projektu Knjižnice Medvode – Medvoški knjižni transverzali. Projekt je namenjen osnovnošolskim

   otrokom in njihovim družinam. Z njim želimo spodbujati družinsko branje in bralne navade ter tudi spoznavanje občine Medvode.

   Vsi, ki se nam boste pridružili, boste zbirali žige v za to namenjenem kartončku. Dobite ga v šolski knjižnici ali v knjižnici Medvode, l

   Več o projektu si lahko preberete tudi na spletni strani Knjižnice Medvode, kjer si bralni kartonček lahko tudi natisnete: 

   https://www.knjiznica-medvode.si/medvoska-knjizna-transverzala-1-news


                      
   • MEGA KVIZ 2020/21 - S KNJIGO V SVET

    Letos je knjižnično-muzejski MEGA kviz povezan s 60. obletnico Bralne značke.  Prilagojen oz. zasnovan je za spletno reševanje. Rešen kviz mladim bralcem »velja« kot ena prebrana knjiga za Bralno značko.

    Več o kvizu si lahko preberete v predstavitvenem letaku ali na spletnih straneh, kjer ga tudi rešujete https://www.megakviz.si/kviz/sezona-202021.


   • E. Jenner, K. Wilson in N. Robert: KORONAVIRUS

    Axel Scheffler, ki ga mladi bralci najbolj poznajo po ilustracijah za knjigi Zverjasec in Zverjašček pisateljice Julie Donaldson, je zdaj ilustriral knjigo vprašanj in odgovorov o koronavirusu in ukrepih, sprejetih za zajezitev njegovega širjenja.

    Knjigo je izdala angleška založba Nosy Crow, založba Morfemplus pa je poskrbela za digitalno različico v slovenščini, ki je na spletu dostopna brezplačno.

    Avtorice knjige se med drugim soočijo z dejstvom, da je biti doma včasih zelo lepo, drugič pa malo manj. Foto: Morfemplus.
    Avtorice knjige se med drugim soočijo z dejstvom, da je biti doma včasih zelo lepo, drugič pa malo manj. Foto: Morfemplus.
    Knjiga, ki so jo napisale Elizabeth Jenner, Kate Wilson in Nia Roberts, pomaga otrokom razumeti, kaj se dogaja, da bodo zmogli prestati to obdobje, jih pomirja in jih na koncu razveseli, da se bodo kmalu lahko spet družili s prijatelji. Začne s pojasnilom, kaj virusi sploh so, pa tudi, kaj so protitelesa, respiratorji in podobne besede, ki so jih otroci verjetno v zadnjem času velikokrat slišali. Navede razloge, zakaj so šole in igrišča zaprti, razloži, kako delujejo cepiva in zakaj tako dolgo traja, preden za novo bolezen dobimo pravo cepivo. Dotakne se razlogov, zakaj so odrasli v njihovih življenjih morda zaskrbljeni, predlaga pa tudi, kako lahko otrok pomaga. "To čudno obdobje se bo enkrat končalo," na koncu pomirjujoče sklenejo avtorice.

    Besedilo je strokovno pregledal Graham Medley, profesor za raziskovanje nalezljivih bolezni na šoli za higieno in tropsko medicino v Londonu.

    V slovenščino ga je prevedla Mojca Žnidaršič, založbi pa sporočata tudi, da je digitalna knjiga brezplačno dostopna vsakemu otroku in družini. 

    Našli jo boste na tej povezavi.

   • Miha Kovač: BEREM, DA SE POBEREM

   • SLOVENSKI KNJIŽNI SEJEM (23. do 29. 11. 2020)