Oris teme

 • Splošno

  Dragi učenci in starši!

  Najprej vas v teh čudnih časih lepo pozdravljam. Nikoli si ne bi mislila, da se nam bo kaj takega zgodilo. Pa se je. Smo doma in mogoče se je sprva zdelo komu, da so to počitnice. Pa mislim, da smo že zdavnaj vsi ugotovili, da to niso.

  Ko nekaj izgubimo, potem šele cenimo stvari, ki so bile prej samoumevne. Smeh med sošolci, šolski zvonec, pa tudi kakšnega učitelja, ki vam je dobronamerno sitnaril, verjetno malce pogrešate.

  Nekateri pridno opravljate šolske obveznosti in se trudite. Drugi malo manj. Vem, da vam ni lahko, pa vendar se potrudite. Pišite učiteljem, če vam kljub trudu ne gre, prepričana sem, da vas bodo razumeli.

  Kaj pa, če vam je dolgčas? Prosti čas lahko izkoristite za sprehode (seveda samo z družinskimi člani). Vaš kuža pa bo še posebej neizmerno navdušen.

  Zvečer organizirajte druženje družinskih članov z družabnimi igrami. Poiščite zaprašen Človek ne jezi se, karte ali Activity in se ob kokicah pozabavajte.

  Lahko ste ustvarjalni. Nekatere mariborske šole so se pridružili akciji Pošlji metulja upanja v svet, ki je nastal na OŠ Slava Klavora. Predlagam, da se akciji pridružite. Več lahko pogledate na povezavi: https://gopro.com/v/RoRndB0JMmVeo.

  Če so starši včasih slabe volje, jih objemite in povejte, da jih imate radi. Ni lahko biti močan v teh časih. Pomagajte jim kaj opraviti. S tem jih boste razbremenili in razveselili, pa tudi poskrbeli za lastno fizično aktivnost. Lahko pa spečete palačinke in se vsi posladkate.

  Če pa potrebujete pogovor, če bi radi delili svoja razmišljanja, občutke, strahove, pa mi lahko pišete na naslov:

   dragica.borko@os-hoce.si

  Pokukajte včasih v svetovalni kotiček, mogoče najdete kaj zanimivega in uporabnega.

  Skupaj smo močni in zmoremo.

  En velik močen objem.

  Vaša svetovalna delavka                                                   

          Dragica Borko


 • KAKO SE UČINKOVITO UČITI

  Lepi dnevi vas vabijo na prosto, ampak kljub temu, da imamo delo na daljavo vas vsakodnevno čakajo šolske obveznosti.

  Kako se pravilno učiti?

  Pomembno je, da si postavite cilje, ki jih želite doseči. 

  Vaša delovna miza naj bo svetla in urejena. Smiselno si razporedite zapiske in učbenike. Izklopite telefon in računalnik, če ga seveda ne potrebujete. Učite se v tišini, brez glasbe ali pa, če vas ne moti naj igra v ozadju tiha, nežna glasba.

  Na začetku snov na hitro preletite.

  Označi si ključne besede. Lahko uporabiš barvne svinčnike.

  Pomagaj si z tem, da si narediš miselni vzorec.

  Ves čas poskušaj biti zbran in osredotočen na učno snov.

  Nekateri vzdržite dalj časa pri učni snovi, nekateri manj.

  Če ne zmoreš 45 minut, si skrajšaj čas učenja na 30 minut. Potem si privošči odmor, ki pa ne sme biti daljši kot 10 minut, takrat lahko spiješ tudi kozarec vode in nekaj telesne aktivnosti (npr. 10 počepov).

  Še več informacij pa lahko najdete na:

  https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1590489/course/summary/2020319_svetovalna sluzba_kako se ucinkovito uciti_sustersic.pdf

  hthttps://www.zbudise.net/blog/2008/05/umetnost-ucenja-ali-kako-se-ucinkovito-uciti/tps://www.nasveti.net/nasveti-za-ucenje


  • KAKO GRE LUKI ŠOLANJE OD DOMA

   Kako gre Luki šolanje od doma?

   Posnetek je nastal v okviru projekta “Izzivi učnega procesa v času epidemije COVID-19: Psihosocialni nasveti za otroke in starše”, ki ga izvjajo študentje prvega letnika magistrskega programa Uporabna psihologija na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske vede.   • Dihalne vaje za sproščanje

    Na spodnji povezavi se nahaja videoposnetek za sproščanje.

    Dihalne vaje za sproščanje    • Pravljice - Lahkonočnice

     Vsak otroški večer je čaroben. Takrat se svet ustavi in spregovorijo pravljice. 
     Lahkonočnice so pravljice v priročni sodobni obliki. Priznani slovenski pravljičarji zanje pišejo avtorske otroške zgodbe, mladi ilustratorji pa jim priskrbijo pravljično podobo. Ker otroke v spanec najlepše zaziba glas dedkov in babic, so Lahkonočnice k pripovedovanju povabile stanovalce domov starejših občanov. (Vir: spletna stran Lahkonočnice)

     Posredujem link do pravljic, ki jih lahko poslušate ali preberete.

     Prijetno poslušanje :)

     https://www.lahkonocnice.si/


     • Vaje za možgane - brain gym

      V vsakdanjem življenju si verjetno marsikdaj težko zapomnite podatke, številke, formule in podobno. Pomagate si lahko z vajami za možgane . Z njimi spodbujamo naše možgane k boljšemu delovanju, se umirimo, zberemo svoje misli in razgibamo seveda tudi svoje telo. Poglejmo nekaj primerov, kako si lahko z uporabo teh vaj zapomnite več (vir spletna stran).


      https://www.bogastvozdravja.si/zdravje-in-lepota/zdravo-zivljenje/1851-vaje-za-mozgane

      • Vodnik za starše

       Prispevek Vodnik za starše - Kako doseči samostojnost otroka pri opravljanju šolskih aktivnosti doma, avtorice M. Camloh, A. Krstulović, N. Milavec in M. Štular, pridobljen na spletni strani Društva Bravo

      • Hiša eksperimentov

       Pozdravljen, dragi učenec, učenka!

       Sedaj smo že kar nekaj časa doma. Ali ti je v prostem času kdaj dolgčas in ne veš, kaj bi počel/a? Obiščeš lahko spletno stran Hiše eksperimentov in si dan popestriš z izvedbo kakšnega zanimivega poskusa.

       Hišo eksperimentov obiščeš s klikom na naslednjo povezavo: https://www.he.si/e-ksperimenti


       • NEKAJ VAJ IZ JOGE..

        Kljub lepemu vremenu, ki nas kar vabi v naravo, si  lahko med učnimi urami privoščimo malo telovadbe..

        V priponki se nahajajo vaje iz joge. Predlagam da jih preizkusite.


        • Ustvarjalne ideje za Veliko noč

         Velika noč je pred vrati. Kaj pa če bi malo ustvarjali :)

         Poglejte na navedeno spletno stran in mogoče popestrite dom ali pa razveselite koga od članov družine.

         Prijetno ustvarjanje..

         www.antus.si/ustvarjanje/ideje/velikanoc/

         • SVETOVNI DAN ZEMLJE

          SVETOVNI DAN ZEMLJE

          Danes praznujemo svetovni dan Zemlje. Kako pa ga lahko praznujemo? Čisto enostavno, sprehodimo se po svoji okolici in poberemo nekaj smeti, ločujemo odpadke, uporabimo kolo za pot v trgovino ipd.

          S takšnimi gestami pa ne boste pomagali le našemu planetu, ampak tudi sebi, svojim bližnjim, sosedom ... Prisotnost narave v naših življenjskih okoljih se namreč povezuje z duševnim zdravjem ljudi.

          Študija, ki so jo izvedli, Cox idr., kaže, da se prisotnost popoldanskega ptičjega petja in prekrivnost z vegetacijo v naseljih povezuje z nižjimi nivoji stresa, depresivnosti in anksioznosti.


          • IDEJE ZA KVALITETNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

           Za nami je 5 tednov pouka na daljavo, ko ste se tako otroci kot starši pridno posvečali šolskim obveznostim. Sedaj je pred nami čas oddiha, čas za počitek in sprostitev.

           Ker boste sedaj imeli več prostega časa, vas na spodnji povezavi čaka nekaj koristnih idej, kako kakovostno preživeti prosti čas. Bodite čim več zunaj, na svežem zraku, naužijte se spomladanskega sonca in naj vam idej za preživljanje prostega časa ne zmanjka.

           https://rubirudi.com/15-idej-za-koristno-prezivljanja-casa-z-otroki/