Oris teme

 • UVOD

  Dragi učenci, učitelji in starši!

  Lepo vabljeni k uporabi spletne učilnice šolske svetovalne delavke Darje Progar. 

  V svoji spletni učilnici bom vključevala različne  vsebine, ki bodo v pomoč tako učencem kot staršem in učiteljem.

  Na svoji spletni učilnici sem pustila na vpogled lanskoletne (v š.l. 2022/2023) akcije za poklicno usmerjanje za šolsko leto 2023/2024 pod skupnim naslovom Karierna orientacija. Te vsebine bom sproti posodabljala, vabljeni k ogledu.

  V letošnjem šolskem letu 2023/2024 bodo potekale akcije za poklicno usmerjanje za šolsko leto 2024/2025, torej leto, ko  boste letošnji devetošolci pričeli obiskovati srednjo šolo.

  Prav tako vas vabim, da me kontaktirate preko e-pošte darja.progar@guest.arnes.si ali po telefonu med 9. in 14. uro od ponedeljka do petka: 059/338 148če potrebujete pomoč ali nasvet.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka, pedagoginja


 • Javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo

  Spoštovani.

   Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je v aprilu objavil Javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Na voljo so še prenosni računalniki v izposojo, ki so namenjeni najbolj ranljivim skupinam prebivalstva. • POLETNE »MLADINSKE DELAVNICE«

  • Na društvu za preventivno delo pripravljajo počitniški program POLETNE »MLADINSKE DELAVNICE« namenjen vsem najstnikom in najstnicam (3. triada OŠ).

   V priponki preberite več v dopisu za starše.

 • DIGITALNE PASTI ZA UČENCE IN STARŠE - Priporočamo ogled oddaje

  Spoštovani starši 

  Digitalni svet načrtno in zahrbtno oddaljuje povezanost med mladostnikom in staršem.
  Zato je poznavanje koristi in pasti življenja, v katerem dominira digitalno sporazumevanje, ključno.

  ·         Koristnost samote, škodljivost osamljenosti

  ·         Preobrazba med štirimi stenami

  ·         Ko dom postane svet in zaslon okno

  ·         Družba na daljinsko upravljanje

  ·         Zasvojenost s strahomjezo in sovraštvom

  Priporočamo, da si preko spodnje povezave ogledate omenjeno oddajo.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka


 • Karierna orientacija: Srednje šole, ki bodo za š.l. 2024/2025 OMEJILE VPIS

 • Katalog Počitnice 2024 ZPM

  Pozdravljeni!

   Iz Zveze prijateljev mladine nam sporočajo:

  Poletje je že skoraj pred vrati in mi že marljivo pripravljamo poletne počitniške programe za otroke in mlade, ki si jih lahko ogledate na naši spletni strani: Zavod za letovanje in rekreacijo otrok.

  Informacije za starše smo zbrali na enem mestu in pripravili spletni katalog Počitnice 2024. V njem so zbrane informacije o zdravstvenih letovanjih otrok in mladih na morju in v hribih in o programih v Ljubljani. Verjamemo, da so staršem informacije o naših počitniških programih, ki so cenovno zelo ugodni, še kako dragocene, če do njih pridejo pravočasno.

  Hkrati vas obveščamo o še treh pomembnih datumih:

  • 6. 5. 2024, odpremo prijave za zdravstvena in ostala letovanja. Več informacij na:  Zdravstvena letovanja poletje 2024
  • 6. 5.2024, bodo dostopni »Zdravstveni predlogi« pri šolskih zdravnikih oz. pediatrih.
  • 7. 5. 2024, odpremo prijave za sofinancirana počitniška varstva (1. do 5. razred). Več informacij na:  Poletni programi v Ljubljani 2024

   V priponki vam pošiljamo Katalog počitnic 2024.

   Prijazen pozdrav.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka


 • Informacija za učence o spletni svetovalnici

  Dragi učenci

  Kadar  se počutite žalostni in osamljeni ali pa ste zaljubljeni do ušes, vas težijo slabe ocene, vas karkoli skrbi ali vas je česarkoli strah, želite pa ostati anonimni in vam je o težavi lažje pisati, kot govoriti,  takrat lahko kakršnokoli vprašanje postavite in dobili boste odgovor na spodnji spletni povezavi:

  http://www.tosemjaz.net/e-svetovalnica/viewforum.php?f=219

  Na vprašanja odgovarjajo strokovnjaki s področja medicine, psihologije in socialnega dela, zato se na odgovor lahko zanesete. Spletna svetovalnica deluje pod okriljem Nacionalnega instituta za javno zdravje.

  Vabim vas, da obiščete navedeno povezavo in morda najdete pomoč, kako si lahko pomagate v trenutni stiski.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka


 • Brezplačni krajši programi za 5 in 6 let stare otroke, ki še ne obiskujejo vrtca

  Brezplačni krajši programi za 5 do 6 let stare otroke, ki še ne obiskujejo vrtca

  Za otroke, ki niso vpisani v programe predšolske vzgoje v vrtcih in ki bodo s 1. septembrom 2024 vstopili v prvi razred osnovne šole, je v Vrtcu Andersen organiziran brezplačen krajši program. V program se lahko vključijo tudi njihovi mlajši, 4-letni sorojenci, in tudi otroci z odloženim šolanjem, ki še ne obiskujejo vrtca. Program bo potekal v enoti Marjetica, Bitenčeva 4, v popoldanskem času, vanj pa se lahko vpišejo otroci s celotnega območja Ljubljane. Program je brezplačen.
  Za več informacij se lahko obrnete na svetovalno delavko vrtca Nadjo Beguš (e-naslov nadja.begus@vrtecandersen.si ali številka 01 583 82 18).


 • Unicefove VARNE TOČKE

  Unicefove VARNE TOČKE

  Kaj so UNICEF-ove varne točke?

  UNICEF-ove varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, trgovine, šole, vrtci, policijske postaje, zavarovalnice, lekarne, muzeji, cvetličarne, mladinski centri, avtobusi, tudi vulkanizerski servisi in podobno, kamor se otroci lahko zatečejo v primeru kakršnih koli stisk in težav.

  Vsi zaposleni v Varnih točkah gredo skozi usposabljanje, ki ga organiziramo na UNICEF-u, kjer jih pripravijo na to, kako reagirati ob prihodu otroka, kako z otrokom komunicirati ter na katero pristojno institucijo se je potrebno obrniti, kadar je potrebna strokovna pomoč. Prostovoljci v Varnih točkah niso strokovnjaki za delo z otroki in nimajo zakonskih pristojnosti znotraj sistema zaščite otrok, vendar s pridobljenim osnovnim znanjem o tem, kako komunicirati z otrokom v stiski in kako reagirati, predstavljajo pomemben most med otroki in institucijami.

  Namen Varnih točk

  Namen Varnih točk je v prvi vrsti nudenje takojšnje prve pomoči otroku v stiski, nuditi varen in odprt prostor, kjer se otrok in mladostnik lahko umiri in ima priložnost povedati, kaj doživlja. Varne točke prav tako predstavljajo bližnjico do strokovne pomoči in kot neformalne »antene« skušajo detektirati otroke in mlade v stiski ter se povezati s pristojnimi institucijami znotraj lokalnega okolja. Projekt tudi omogoča »varnost na zalogo« - v anketah, ki jih izpolnjujejo osnovnošolski otroci, se je namreč pokazalo, da že sam obstoj Varnih točk otrokom nudi psihološko varnost in podporo.

  Kako otroci in mladi poznajo projekt?

  Otroci prepoznajo Varno točko po modri nalepki z belo smejočo se hišico, za promocijo projekta in širjenje informacij do otrok pa UNICEF Slovenija sodeluje s šolami v Sloveniji, policijo in občinami.

  Ponekod v šolah o Varnih točkah spregovorijo tudi policisti, nekatere občine pa pomagajo pri sofinanciranju materialov – plakatov, urnikov z zemljevidi Varnih točk, zloženk, ipd. Poleg tega je že vzpostavljena spletna stran www.varnetocke.si, ki vsebuje zemljevid vseh Varnih točk v Sloveniji, na pametnih telefonih pa zemljevid deluje na način, da prikaže najbližjo Varno točko glede na lokacijo telefona.

   

  Kam vse se lahko otroci obrnejo po pomoč, kadar so v stiski?

  - Policija: 113. Obračamo se v primeru kaznivih dejanj, nasilja.

  - Zdravstveni dom v okolici: v primeru poškodb ali urgentna številka 112: v nujnih primerih

  - Center za socialno delo: v primeru težav v družini, nasilja v družini.

  - Tom telefon: 116 111, deluje vsak dan od 12. do 20. ure. Dosegljiviso tudi prek e-pošte na tom@zpms.si ali v njihovi spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

  - SOS telefon: 080 11 55. Namenjen je vsem, ki potrebujejo pomoč, podporo, informacije o katerikoli vrsti in obliki nasilja, oblikah pomoči… Na voljo so za svetovalni,zaupni in informativni pogovor. Telefon deluje 24 ur na dan.

  - Društvo za nenasilno komunikacijo, kjer lahko pomagajo v primeru nasilja vsak delovnik med 8.00 in

  16.00 na telefonski številki 031 770 120.

  - Stik psihoterapija: psihosocialna pomoč: 031 702 938. Nudijo tudi program »terapija z otroki in mladostniki« – v primerih učnih in vedenjskih težav otrok, nizke samopodobe, doživljanja anksioznosti, strahov, nočnih mor, bolezni.

  - UNICEF Slovenija: 031 510 200. Če otrok ne ve, na koga se obrniti, je do nadaljnjega na voljo tudi UNICEF[1]ova "telefonska" varna točka, vsak delovnik od 9.00 do 17.00. Sogovornica bo pomagala pri nadaljnjih korakih oz. bo težavo posredovala naprej pristojnim institucijam, kadar bo to potrebno.

  - Več kontaktov, kam se obrniti po pomoč in pogovor, najdete tudi na spletni strani UNICEF-a Slovenija


 • Informacija za učence in starše: Nacionalno preverjanje znanja

  Na spletni strani https://www.ric.si/nacionalno-preverjanje-znanja/splosne-informacije/ je objavljena publikacija Nacionalno preverjanje znanja - Informacije za učence in starše, za šolsko leto 2023/2024.

  Informativno knjižico že vsa leta od vpeljave nacionalnega preverjanja znanja pripravita Državni izpitni center in Državna komisija za vodenje nacionalnega preverjanja znanja, namenjena pa je v prvi vrsti učencem, ki v tekočem šolskem letu opravljajo nacionalno preverjane znanja (NPZ) in njihovim staršem. Knjižica o nacionalnem preverjanju znanja vsebuje vse ključne napotke, informacije in osnovne podatke o namenu in izvedbi nacionalnega preverjanja znanja, vključno z datumi tako neposredne izvedbe v mesecu maju, kakor tudi ostalimi pomembnimi datumi v tekočem šolskem letu.

  O vseh aktivnostih v zvezi z NPZji bodo učenci sproti obveščeni.

  Za učence 9. razreda se dosežki pri NPZ iz matematike in slovenščine lahko štejejo kot dodatno merilo za sprejem v srednjo šolo, če otrok kandidira za vpis v program, ki ima omejen vpis. Če se več učencev z istimi točkami iz uspeha znajde na spodnji meji, ki je še potrebna za vpis v določen program, se med njimi opravi izbor za sprejem na podlagi dosežkov na NPZju iz teh dveh predmetov.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka


 • UČENJE SLOVENŠČINE ZA TUJCE

  Dragi učenci, spoštovani starši!

  V kolikor imate kot tujci težave s sporazumevanjem v slovenskem jeziku, imate priložnost, da vsaj nekaj osnov za sporazumevanje v slovenščini pridobite s pomočjo spletnega tečaja Slovene Learning Online, ki je prosto dostopen spletni tečaj slovenskega jezika za tujce, ki so ga razvili na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik v sodelovanju s podjetjem DigiEd. Tečaj je priložnost za vse, ki bi se radi samostojno naučili slovensko na enostaven, igriv in učinkovit način. 

                                                                                        Darja Progar, šolska svetovalna delavka

  Do tečaja dostopate preko naslednje povezave:

  https://www.slonline.si/sl/


 • TEČAJ SLOVENŠČINE ZA TUJCE

  Spoštovani.

  Dnevni center za otroke in mladostnike Skupaj v skupnosti (Zavod MISSS), na Kunaverjevi 2 v Dravljah, tudi letos pripravlja neformalni intenzivni tečaj slovenskega jezika, namenjen otrokom in mladostnikom, ki ne znajo slovensko ali se prvič vpisujejo v slovenske osnovne in srednje šole.
  4-dnevni intenzivni tečaj bo potekal zadnje dni v avgustu (od 28. 8. 2023  do 31. 8. 2023), odvisno od števila udeležencev in ugotovljenih potreb.
  Tečaj je namenjen prednostno osnovnošolcem, ki izražajo interes, da bi se tudi skozi celotno šolsko leto udeleževali naših tečajev slovenščine. Le-ti bodo v manjših skupinah potekali 1x tedensko v popoldanskem času.
  Prosimo vas, da nam najkasneje do 22. 8. 2023 sporočite, za koliko učencev vaše šole bi bil tak tečaj aktualen in kakšne starosti so, da bi lažje oblikovali izvedbo in program tečaja.
  Bodočim udeležencem tečaja oziroma njihovim staršem prosimo naročite, da na m pišejo na e-naslov: skupajvskupnosti@gmail.com ali pokličejo na  051 300 380, da se dogovorimo za termin za brezplačen vpis v naš program. Vpisi bodo potekali od 16. 8. 2023 dalje. 


   V okviru dnevnega centra za otroke in mladostnike Skupaj v skupnosti (Zavod MISSS) nameravajo za otroke in mladostnike, ki ne znajo slovensko in se prvič vpisujejo v slovenske osnovne šole pripraviti neformalni tečaj slovenskega jezika.

  Za tečaj se je potrebno prijaviti. Bodoči udeleženci naj se oglasijo na MISSSu, Kunaverjeva 2, Ljubljana, vsak delovni dan med 9.00-14.00, da se brezplačno vpišejo v navedeni program. Lahko tudi pokličete +386 1 500 40 40. 


    • Oddaja vloge otrok in mladih iz socialno ogroženih okolij v programe in akcije ZPM in ZLRO v šolskem letu 2023/2024

  Spoštovani starši!

  Z lanskim letom so na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Center-Šiška uvedli nov način obveščanja in obravnave staršev oz. skrbnikov otrok in mladih, ki izhajajo iz socialno nespodbudnih okolij. Njihova cilja sta bila, večja vključenost otrok iz omenjenih družin v programe.

  V tem šolskem letu 2023-2024 bodo izvedbo humanitarnih programov za socialno ranljive skupine nadaljevali in jo nadgradili z novimi programi in akcijami. Predlaganim otrokom in staršem bodo ponudili možnost vključevanja v programe počitniških varstev v Ljubljani, letovanj in zdravstvenih letovanj na morju in v hribih, zimovanj, materialne – finančne pomoči, pakete šolskih  potrebščin, omogočili predstave in obdarovanja v času Veselega decembra, povezovali in vključevali družine s sorodnimi organizacijami ZPMS in ZPM Moste – Polje, preko programov Športnik sem, Glasbenik sem, Pomoč družinam, Adin štipendijski sklad, Botrstvo ipd.

  Zato pozivamo starše otrok oz. mladih, ki so zato upravičeni, da oddajo vlogo čim prej oziroma vsaj do 6. 11. 2023. Starši oz. otroci, ki ne bodo vložili vloge, žal ne bodo mogli koristiti zgoraj omenjenih pomoči. Starše, ki so lansko leto že vložili vlogo, bodo iz ZPM v kratkem obvestili in jih pozvali, da se začenja oddaja novih vlog.

  V priponkah vam pošiljamo:

  Še naslov:

  Zveza prijateljev mladine Ljubljana - Center in Zveza prijateljev mladine Ljubljana - Šiška

  Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

  Mail: zpm.centersiska@gmail.com

  Tel.: 01/ 513 26 60

  GSM: 051 267 248

   V primeru, da se boste odločili za oddajo vloge, vas lepo prosim, da me o tem čimprej obvestite, da tudi mi pripravimo priporočilo za vključitev vašega otroka v akcije ZPM.

  Prijazen pozdrav!

                                                                                                        Darja Progar, šolska svetovalna delavka

  V elektronski vlogi boste lahko izrazili interes za vključenost svojih otrok oz. mladostnikov v program oz. akcijo. Izbirali boste lahko med naslednjimi programi oz. akcijami:

  - Brezplačna počitniška varstva v Ljubljani v času počitnic (jesen, zima, poletje)

  Pojasnilo: za otroke od 1. do 5. razreda, s prebivališčem v MOL.

  - Brezplačna počitniška letovanja in tabori na morju ali v hribih v času počitnic (jesen, zima, poletje)

  - Šolske potrebščine oz. pomoč pri nakupu delovnih zvezkov.

  Pojasnila: samo za šoloobvezne otroke, konec avgusta.

  - Dedek Mraz predstava oz. obdarovanje.

  Pojasnilo: za otroke od 3. do 9. leta, s prebivališčem v MOL, v času decembra.

  - Veseli december obdarovanje času decembra.

  Pojasnila: donacije za vse otroke v obliki obdarovanj, materiala ali storitev, ki jih ponudijo donatorji

  družinam z otroki.

  - Materialne in storitvene enkratne donacije .

  Pojasnila: različne donacije obliki prehrambnih paketov, bonov ali storitev, ki jih ponudijo donatorji

  družinam z otroki.

  - Pomoč družinam z otroki - vključitev v humanitarni program ZPMS.

  Pojasnila: za ta program je potrebno izpolniti novo vlogo ZPMS in oddati ustrezna dokazila. Gre za

  finančno pomoč družinam z mladoletnimi otroki v stiski pri plačevanju ogrevanja, elektrike, vode,

  najemnine, šolanja, šolskih dejavnosti, prehrane ipd.

  - Športnik sem - vključitev v humanitarni program ZPMS.

  Pojasnila: za ta program je potrebno izpolniti novo vlogo ZPMS in oddati ustrezna dokazila. Gre za

  program ki pomaga družinam pri plačevanju športne vadbe, športne opreme, priprav ipd.

  - Drugo - potrebovali bi pomoč pri (navedite).


 • Šolski sklad

  Spoštovani starši!

  Na šoli imamo za pomoč plačila šole v naravi in dni dejavnosti (naravoslovni dnevi, športni dnevi, kulturni dnevi, ekskurzije...) organiziran ŠOLSKI SKLAD. V kolikor ste se znašli v težki socialni situaciji, vas vabimo, da se obrnete na nas za pomoč pri plačilu. V prilogi je povezava do obrazca Vloga za dodelitev pomoči iz sredstev Šolskega sklada. Vabim vas, da jo izpolnete, priložite kopijo odločbe o otroškem dodatku ali  socialni pomoči in pošljete ali prinesete šolski svetovalni delavki Darji Progar. Za dodatne informacije me lahko tudi pokličete (059/338 148).

  V prilogi dodajam še vlogo za vključitev v BOTRSTVO. 

  Sredstva iz botrstva se v celoti posredujejo na izbrani račun za določen namen skladno s potrebami posameznega otroka. Sredstva se tako porabljajo za plačilo šolskih, obšolskih oziroma prostočasnih dejavnosti, šolske prehrane, šolskih in izven šolskih izletov, taborov in letovanj, za nakup osebnih, šolskih in drugih potrebščin ter mesečnih vozovnic za javni prevoz, za plačilo bivanja v vzgojno izobraževalnem ali socialno varstvenem zavodu ter za kritje stroškov vrtca in bivanja v dijaškem domu. Prav tako se s sredstvi botrov pomagajo zagotoviti osnovni življenjski pogoji, kadar starši oziroma skrbniki nimajo dovolj sredstev za omogočanje le-teh.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka

 • Varna raba interneta - nasveti za starše

  Spoštovani starši!

  Posredujem vam nekaj kratkih nasvetov,  kako lahko otroka obvarujete pred spletnimi zlorabami in spletnim nasiljem.

  Upam, da vam bodo v pomoč.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka

 • Starševski večeri - predavanja v četrtni skupnosti

  Spoštovani starši!

  Iz Rdečega križa Slovenije, Območno združenje Ljubljana, so nas obvestili, da v šolskem letu 2023/2024 organizirajo starševske večere na terenu, v prostorih Četrtnih skupnosti.

  Trenutno za starše ponujajo 2 predavanji, ki bi vas morda zanimali in vam pomagali pri vzgoji otrok. Najdete jih v priponkah. Pohitite s prijavo, saj prijave veljajo do zapolnitve prostih mest.

  Lepo vabljeni!

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka


 • Pogovor z otrokom o nasilnem vedenju

  Spoštovani starši!

  Ko zaznate, da je omajan občutek varnosti v šoli pri vašem otroku, je prav, da o tem spregovorite.

  V šoli se z otroci pogovarjamo o kulturi nenasilja in strpnosti. Vedno več pozornosti namenjamo vzgojnemu delovanju, prepoznavanju ranljivih posameznikov, zaznavanju stisk in neprimernega vedenja. Naš cilj vzgojnega delovanja je že ves čas usmerjen h krepitvi čustvene odpornosti, socialnemu ter čustvenemu opismenjevanju učencev. Veseli bomo, če nam boste starši pri tem pomagali s tem, da boste tudi doma to krepili.

  Hvala za pomoč. 

  Prijazen pozdrav!

  Darja Progar

 • Pomoč otrokom v stiski

  Različni razlogi  lahko posameznika pripeljejo v hudo stisko. Ob tem žal niso izvzeti niti otroci, na nas odraslih pa je, da jim pomagamo. Pomembno je, da se o težavah spregovori čim prej in poišče ustrezna pomoč. Zato je treba otroke spodbujati, da o stiskah spregovorijo z odraslimi, ki jim zaupajo.

  Ob morebitnih stiskah, kljub fizični distanci, smo na šoli vedno pripravljeni prisluhniti in pomagati. V primeru morebitne stiske se za pomoč lahko obrnete na šolo, na osebo, ki ji otroci zaupajo. To je lahko razrednik, posamezni učitelj, svetovalna delavka, ravnatelj, morda katerakoli druga oseba na šoli. Ključno je, da gre za osebo, ki ji otrok zaupa.

  Ker pa resnost stisk in situacij včasih presega naše znanje in sposobnosti, je bil na nacionalnem nivoju pripravljen zbirnik ukrepov in virov pomoči, posamezniki (otroci, mladostniki ali odrasli) in organizacije, ki jih lahko najdete na spletni strani https://nijz.si/zivljenjski-slog/dusevno-zdravje/pomoc-v-dusevni-stiski/. Gre za ažuren seznam strokovno usposobljenega osebja in preverjenih programov, ki ga je pripravil NIJZ.

  Prav tako je na voljo TOM telefon za otroke in mladostnike na 116 111, vsak dan med 12. in 20. uro.

  Klic v duševni stiski na 01 520 99 00 vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj.

  Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik na 166 123, dosegljiva 24 ur na dan.

  Dodatna pomoč je dosegljiva pri lokalnih zdravstvenih domovih, v sklopu katerih delujejo Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov, Centri za krepitev zdravja in Zdravstveno-vzgojni centri, kontakte in delavni čas pa najdete na zgoraj omenjeni povezavi.

  V primeru nasilja se posamezniki lahko obrnejo na Društvo SOS na telefonu 080 11 55 ( 24 ur/dan) 

 • UČENJE


  Poizkusi se učiti na ta način, morda ti bo ustrezalo :)

  In še nekaj nasvetov za starše in učitelje kako pomagati otroku pri premagovanju težav, ki se pojavijo pri šolanju na daljavo. Vabim vas, da si preberete. • Pomoč staršev pri učenju

  Spoštovani starši!

  Naj vas spomnimo, da je pouk na daljavo namenjen samostojnemu delu učenca, vloga staršev pa je v občasni podpori učencu, ko jo le ta potrebuje.

  Ne pozabite tudi na pomen varnosti na spletu, varnega shranjevanja naprav in gesel. Priporočamo, da otroku pri tem pomagate in imate nad tem nadzor. • Karierna orientacija: PRENOS PRIJAVE za vpis v srednjo šolo za š.l. 2024/2025

  Dragi devetošolci!

  Danes, 26. 3. 2024, smo odposlali vaše Prijave za vpis v srednjo šolo na izbrane srednje šole.

  8. 4. 2024, bo na spletni strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje objavljeno številčno stanje prijav za vpis v srednjo šolo.

  Skupaj bomo to stanje pregledali. V kolikor se boste odločili, da bi prijavo za vpis prenesli na drugo šolo oz. v drug program, sledite navodilom v priponki, kjer je natančno opisano kako to izvedete. Prenos prijav bo tudi letos potekal elektronsko,  prijavo lahko prenesete do 23. 4. 2024, do 15. ure. Če se boste za to odločili, se oglasite pri meni ali pri ga. Andreji Smole in vam bomo pri tem pomagali.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka • NOVO Karierna orientacija: RAZPIS ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE za š.l. 2024/2025

  Dragi učenci, spoštovani starši!

  Ministrstvo za šolstvo  je objavilo Razpis za vpis v srednje šole za šolsko leto 2024/2025. Z Razpisom bomo seznanili  učence na razrednih urah in starše na 2. Roditeljskem sestanku, februar 2024. 

  V priponkah je vsebina Razpisa. Priporočam, da si ga preberete, saj nudi informacije o pogojih za vpis, o posebnih preizkusih sposobnosti in razpisanih programih posameznih srednjih šol. 

  Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 21.305 učenk in učencev, ki bodo lahko kandidirali na skupno 26.066 vpisnih mest na srednjih šolah.

  Gorenjski regiji je za 2.162 učencev, ki zaključujejo osnovno šolo, na voljo 2.706 razpisanih mest, v Goriški regiji je za 1.240 bodočih dijakov 1.478 mestv Jugovzhodni regiji je za 1.390 učencev na voljo 2.254 mest, na Koroškem je za 732 učencev 9. razreda razpisanih 864 mest, v Primorsko – notranjski regiji je za 548 učencev na voljo 398 mest, v Obalno – kraški regiji je za 1.121 devetošolcev razpisanih 1.238 mest, v Osrednjeslovenski regiji je za 6.016 bodočih dijakov na voljo 6.984 mest, v Podravski regiji zaključuje osnovno šolo 3.144 učencev, katerim je namenjenih 4.332 razpisnih mest, v Pomurski regiji je za 1.076 učencev razpisanih 1.334 mest, v Savinjski regiji je za 2.630 bodočih dijakov razpisanih 3.356 mest, v Posavski regiji je za 690 učencev namenjenih 552 mest, v Zasavju pa je za 556 bodočih dijakov na voljo 570 razpisnih mest.

  Od skupno 26.066 razpisanih mest je v programih nižjega poklicnega izobraževanja razpisanih 844 mestv programih srednjega poklicnega izobraževanja 6.954 mest, v programih srednjega strokovnega izobraževanja 10.540 mest, v programih splošnih gimnazij (Gimnazija, Klasična gimnazija in Gimnazija s športnim oddelkom) 5.966 mest, od tega v zasebnih šolah 476. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo Tehniška gimnazija, Umetniška gimnazija in Ekonomska gimnazija, je razpisanih 1.762 mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7.728 mest.

  Informativni dnevi so v skladu s šolskim koledarjem predvideni za:

  • petek, 16. februarja 2024, ob 9. in 15. uri, ter
  • soboto, 17. februarja 2024, ob 9. uri.

  Vse informacije o Razpisu za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2024/2025 (prijavno-vpisni postopekpreizkusi nadarjenosti, razmestitev novih programov, itd.) so zbrane v pripeti datoteki.

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka

 • Karierna orientacija: ROKOVNIK za vpis v SŠ v š.l. 2024/2025

  Dragi devetošolci, spoštovani starši!

  Znan je Rokovnik za prijavo kandidatov in izvedbo vpisa v 1. letnik programov srednjih šol za š.l. 2024/2025, ki sem ga priredila po Rokovniku za vpis za š. l. 2024/2025, ki ga je določilo MIZŠ in vam ga prilagam. Skozi Rokovnik boste šli  na razredni uri v prihodnjih dneh.

  Če se sprehodite po moji spletni strani, boste našli pod Karierno orientacijo potek vpisa za lansko šolsko leto. Tudi v letošnjem šolskem letu bom pod Karierno orientacijo za vpis v SŠ (srednjo šolo) v š.l. 2024/2025 objavljala sprotne, za vas pomembne informacije. Vabim vas, da jim sledite :)

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka • Karierna orientacija - Kam in kako: vaje za učence 7., 8. in 9. razreda

  Dragi učenci 7., 8. in 9. razreda!

  Glede na to, da se v zadnji triadi pripravljate na izbiro poklica, vam posredujem nekaj povezav na vaje, s katerimi se lahko preizkusite in pridobite informacije v zvezi s poklicno odločitvijo.

  Učenci 9. razreda se boste preizkusili na testu Kam in kako na Kariernem centru Zavoda za zaposlovanje, zato so vam na razpolago tudi zadnje vaje iz seznama.

  Vabim vas, da si jih ogledate in se preizkusite :) 

  Darja Progar, šolska svetovalna delavka, pedagoginja

 • Karierna orientacija: NOVO - Povezava do PORTALA Predstavitev slovenskih srednjih šol

  Dragi učenci, spoštovani starši!

  V sodelovanju z Zvezo srednjih šol in dijaških domov Slovenije je nastal portal Slovenske srednje šole, ki je zaživel 1. februarja 2021. Namen portala je zagotoviti informacije o srednjih šolah, šolskih centrih ter programih na enem mestu in tako pomagati družinam in devetošolcem pri odločitvenem vprašanju »Kam na srednjo šolo?« Na portalu je trenutno vključenih že 54 srednjih šol, ki skupaj predstavljajo več kot 239 izobraževalnih programov.

  Na spodnji povezavi si oglejte predstavitve srednjih šol.

 • Poklicni barometer

  Dragi učenci, spoštovani starši!

  Morda vam bo pri odločanju za poklic in izbiri srednje šole v pomoč Poklicni barometer, ki nam ga je posredoval Zavod za zaposlovanje in kaže po katerih poklicih je povpraševanje po delavcih in kje je presežek zaposlenih.

  Poklicni barometer 2021 je raziskava, ki jo na Zavodu izvajajo enkrat letno in napoveduje predvidena razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela za naslednje leto. Napovedi so rezultat ocen strokovnih delavcev zavoda za zaposlovanje ter predstavnikov agencij za zaposlovanje ter študentskega servisa. Raziskava obsega 12 napovedi po območnih službah in skupno napoved na ravni države. V letošnjem Poklicnem barometru so ocenjevali 177 poklicev ter ugotovili, da se pri 108 poklicih (14 več kot v lanskem letu) napoveduje primanjkljaj kadra, kar pomeni, da bodo pri teh poklicih potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela. Pri 51 poklicih pričakujejo, da bo v letu 2022 ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela, za 18 poklicev (kot so npr. tajniki, referenti v turističnih in potovalnih agencijah, poslovni sekretarji, novinarji, filozofi, antropologi, sociologi,…) pa se ocenjuje presežek kadra glede na oceno potreb trga dela. Sicer pa je za leto 2022 napovedan primanjkljaj za številne poklice iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

  Oglejte si ga v priponki!


 • Karierna orientacija: Štipendije