Oris teme

 • Povabilo k branju

  Knjiga

  Človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati.

  Mark Twain

  Drage učenke, dragi učenci,

  čas, ki ga preživljamo doma, kar kliče po branju. Zato vas vabim, da posežete po kakšni knjigi z domače knjižne police, da berete za bralno značko (kaj vse pride v poštev, imate objavljeno na spletni strani šole), da poiščete kakšno spletno stran, kjer najdete brezplačne knjige za branje, da rešite kakšen kviz, uganko...

  Želim pa si in verjamem, da tudi vi, da se čim prej spet srečamo v šoli, med našimi knjižnimi policami, predvsem pa, da ostanete zdravi in optimistični.

  Knjižničarka Zlatka
  • Izposoja knjig iz šolske knjižnice

   Drage učenke, dragi učenci,

   kot vse kaže, se vrata šol - žal - še ne bodo odprla, zato ponujam možnost vsem tistim, ki bi si želeli izposoditi knjige iz naše šolske knjižnice - bodisi za bralno značko, domače branje ali zgolj za prijetno preživljanje prostih trenutkov s knjigo -, da pokličete na tel. št. 02 522 34 62 (knjižnica) od torka do četrtka med 9. in 11. ali mi pišete na e-mail: zlatka.horvat@guest.arnes.si in se bomo dogovorili  o prevzemu naročenega gradiva.

                                                                                    Knjižničarka Zlatka          

   • 60 let Bralne značke


    Ob 60-letnici Bralne značke bodo potekale po državi številne zanimive prireditve, ki si jih bo mogoče ogledati tudi preko spleta. Vabim vas, da si kakšno ogledate, morda tudi skupaj z učenci. Dogodki ob jubileju BZ namreč vključujejo tudi srečanja z mladinskimi pisatelji, ki potekajo v dopoldanskem času, zato si jih lahko ogledate tudi pri urah slovenskega jezika.


   • 23. april - svetovni dan knjige in avtorskih pravic

    Zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?

     

    23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del libre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico.

    Seveda je praznik tesno povezan s književnostjo, saj sta tega dne umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

    V Sloveniji je praznik knjige naletel na odličen sprejem. Iz enega dneva smo praznovanje raztegnili na pet dni. Z idejo in geslom prireditve »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

    Knjig si letos zaradi epidemije v šoli ne moremo podarjati, lahko pa si učenci med sabo izmenjate predloge za branje knjig. Povejte sošolki, sošolcu, katera prebrana knjiga vam je bila všeč in jo priporočaš v branje…

    Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob SLOVENSKIH DNEVIH KNJIGE zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina.

    Vzemimo si torej čas za knjigo. Ne le ob SVETOVNEM DNEVU KNJIGE, temveč vsak dan. Dopustimo si, da nas knjiga obogati in nam odpira nova obzorja. (B. A. Novak)

     

                                     Podarimo si knjige

    Ni samoumevno, da imamo dobre knjige.

    Zato jih je pomembno ne le brati, temveč tudi kupovati. Enkrat letno lahko knjige kupujemo in jih drug drugemu podarjamo – tudi kot skupnost. V organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature in v sodelovanju z več kot 50 založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter številnimi občinami in lokalnimi partnerji smo v času, ko sejmi v živo še niso možni, sprožili vseslovensko pobudo podarjanja knjig ob svetovnem dnevu knjige!

    Več kot 50 založnikov,
    več kot 500 knjig
    in 1 skupna košarica
    .

    Ob svetovnem dnevu knjige je zaživela spletna knjigarna, v kateri 52 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponuja skupno več kot 500 skrbno izbranih knjig. Nakup je preprost, saj spletna trgovina ponuja skupno košarico in enotno odpošiljanje.

    Začasni štiridnevni spletni sejem omogoča nakup raznolikega izbora knjig v vseh slovenskih mestih in vaseh – tudi tistih brez knjigarn! Prihodnje leto, ko bomo, upamo, vseslovensko pobudo lahko izvedli v živo, pa se srečamo na ulicah in trgih številnih mest!

     

    10 razlogov za obisk Sejma s kavča:

    Podarim – razveselim

    Vključim se v vseslovensko akcijo podarjanja knjig

    Podprem nastanek dobrih knjig v slovenščini

    Na enem mestu dobim pregled nad izbrano ponudbo več kot 50 založnikov

    Sejemske telefonske številke mi omogočijo neposreden stik z založniki

    Preprost spletni nakup opravim na enem mestu in ob katerikoli uri

    Kupljeno knjigo podarim skupaj z zapisom posvetila po izbiri

    Kupljeno knjižno darilo prejmem lično zavito in hitro odposlano 

    Kupljene knjige lahko v Ljubljani hitro prevzamem ali mi jih dostavijo s kolesom

    S kupljeno knjigo dobim dobro družbo

    Začetki Sejma s kavča

    Zgodba Sejma s kavča ima svoj začetek v lanskem letu, ko je pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature ob svetovnem dnevu knjige na pobudo in v sodelovanju z 62 založniki praktično čez noč v podporo knjižnim ustvarjalcem organizirala prvi slovenski knjižni sejem na spletu. Obisk in podpora ustvarjalcem knjig sta bila izjemna; tudi zaradi velike medijske podpore. Ob koncu karantene smo uspešno zgodbo nadaljevali z organizacijo treh Sejmov na zraku, ki so potekali v živo.

    Leto dni kasneje se še bolj povezani in z zavedanjem, kako pomembni so skupni nastopi, vračamo in z vseslovensko pobudo vabimo k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige!

    Vsak dan je dan za knjigo.
    Podarimo jo ob svetovnem dnevu knjige!

    Povezava do spletnega Sejma s kavča:

    https://sejemskavca.si/

     


    • Poslovila se je Karolina Kolmanič

     Karolina Kolmanič z življenjsko knjigo: Novele! – Bakos

     V 91. letu starosti se je poslovila pisateljica in prevajalka Karolina Kolmanič, avtorica skoraj tridesetih knjig proze, romanov, povesti in kratke proze ter zbirke dramskih besedil za vse generacije, v katerih je tankočutno popisala zgodbe, ki jih je črpala tudi iz lastnih izkušenj in sodobnega časa. Bila je dolgoletna mentorica Bralne značke, na njeno pobudo so leta 1987 začeli knjige za bralno značko prebirati tudi učenci v Porabju. Bila je tudi učiteljica. Poučevala je na osnovnih šolah v Kuzmi, Gederovcih in v Murski Soboti. Pisala je za vse generacije. Prevajala je tudi dela iz tuje literature, prav tako je več njenih del prevedenih  v tuje jezike. Leta 2018 so v PIŠK Murska Sobota prvič podelili Karolinino bralno značko, namenjeno odraslim z motnjami v duševnem razvoju. Karolina Kolmanič je bila tudi redna udeleženka srečanja mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

     Draga Karolina, hvala za vašo srčnost, dobro voljo, optimizem, nenazadne pa hvala za vašo bogato bero knjig, ki ste nam jih zapustili. Z veseljem jih bomo prebirali.

      


     • Prihajajo prazniki

      Že veste, kakšno bo letos vaše praznično drevesce?

      Bo to prava ali umetna zimzelena smrečica ali pa se morda bolj nagibate k unikatnim, drugačnim drevescem, ki so okolju prijazne? Lahko pa je vaša novoletna smrečica letos narejena iz knjig – recimo vaših najljubših…

       Idej je zares veliko. Domišljija ne pozna meja, zato si kar dajte duška…

      Vir: internet

      • Zvočne pravljice na spletu

       Tisti, ki imate radi pravljice, jim lahko prisluhnete tudi na spletu, kjer je zbranih kar nekaj zvočnih pravljic. Da ne bi pozabili na ogromno bogastvo pravljic z vsega sveta, vam predlagam, da na povezavi ZVOČNEPRAVLJICE NA SPLETU izberete tiste, ki vas pritegnejo in jim prisluhnite.

      • Poznaš pravljice?

       Koliko v resnici poznaš pravljice? O tem se lahko preizkusiš tudi skozi igro.      • UCIMse.com

       UCIMse.com

       Na portalu Mladinske knjige UCIMse je mogoče prosto dostopati do promocijskih iger. Naloge so primerne tako za predšolske otroke kot tudi za učence od 1. do 9. razreda, zajemajo pa različna predmetna področja. Tudi skozi igro se lahko učimo. Poskusi!


      • 10. Tradicionalni slovenski zajtrk-izbor otroških in mladinskih knjig na temo prehrane


       Letos bomo v petek, 20. 11. 2020,  obeležili že 10. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki tokrat poteka pod sloganom "Zajtrk z medom - super dan!"

       Ob tej priložnosti dodajam seznam otroških in mladinskih knjig na temo hrane in prehrane. Izbor je pripravljen v okviru nacionalnega medresorskega projekta Kulturni bazar.

      • MEGA KVIZ 2020/2021 - S KNJIGO V SVET

      • 23. april – svetovni dan knjige in avtorskih pravic

       Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo -Unesco - je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasila leta 1995. Posvečen je spodbujanju branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

       Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v letošnji poslanici zapisala, da so “knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa so tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje”.

       Letošnja svetovna prestolnica knjige, ki začne tudi program, je  mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih. Na Unescu so ga izbrali zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki med drugim predlaga vključevanje migrantov.

      • Noč knjige 2020

       Kaj je Noč knjige?

       Noč knjige je mednarodni projekt, ki se tokrat že sedmo leto odvija v Sloveniji, zamejstvu in širom sveta. Z njo obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige, namen dogodka pa je promocija branja in knjige v vseh plasteh družbe.

       Fokus letošnje Noči knjige 2020 je Edinost, sreča, sprava. Te besede je Slovencem na srce polagal naš veliki romantični pesnik za vse čase. Letos obeležujemo 220-letnico rojstva Franceta Prešerna. Kako nas Prešeren navdihuje na pragu tretjega desetletja 21. stoletja?

       Letošnja novost Noči knjige je tudi Noč pisanja 2020 - literarno ustvarjanje za vse generacije. Tema pisanja je UJETI MED ŠTIRIMI ZIDOVI - zgodbe in pesmi iz samoizolacije.

       Vabim vas, da svoja občutja v času koronavirusa, ki nas je oropal fizičnih stikov z vrstniki, prijatelji, znanci...zlijete na papir in mi jih pošljete na: zlatka.horvat@guest.arnes.si. Najzanimivejše bomo objavili na naši spletni strani.

       Na spletni strani šole je tudi povabilo Branje v zavetju doma, h kateremu vabljeni v četrtek, 23. aprila 2020, na svetovni dan knjige ob 20. uri.

       Več o dogodkih Noč branja si lahko preberete na spodnji povezavi.


      • Mega kviz

       Leta 2019 mineva skoraj 500 let od natisa prvih slovenskih knjig Primoža Trubarja Abecednik in Katekizem, več kot 300 let od natisa Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske in 200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev našega prostora barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika.

       V jubilejnem letu se z MEGA kvizom povezujemo z Mestnim muzejem Ljubljana, kjer so pripravili veliko letno razstavo Knjiga. Znanje. Razum., s predstavitvijo obdobij, ki so bila ključna za razvoj slovenske pisane in tiskane besede ter slovenskega jezika, s poudarkom na središčnem prostoru dogajanja, Ljubljani.

       Zaradi trenutnih izrednih razmer je reševanje letošnjega MEGA kviza (in spremljajoči likovni natečaj) podaljšano do 1. septembra 2020.

      • Virus idej

       Želite deliti sveže ideje in širiti pozitivizem, ki ga zdaj najbolj potrebujemo?

       Vsebine, ki so POZITIVNE, nas nasmejijo ali nam pobožajo srce?

       Bi radi svoje prispevke, izdelke, slike, zgodbe, pesmi, misli,...delili z drugimi?

       Bi bili soavtorji tiskane knjige?                       

       Če ste za, odprite povezavo in sodelujte!

       Naj se VIRUS IDEJ širi.

      • Izposoja knjig od doma

       Povezave do knjižnic in drugih spletnih strani, ki nudijo izposojo knjig otrokom in odraslim.

      • Naredi sam...

       Prosti čas lahko tudi koristno izrabimo in si kaj naredimo tudi sami. Nekaj idej je tukaj, lahko pa pustimo domišljiji prosto pot in naredimo kaj čisto po svoje.

        

      • Anonimna anketa o projektu Rastem s knjigo za učence OŠ

       Sedmošolci, ki ste v letošnjem šolskem letu septembra v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali Splošno knjižnico Murska Sobota, vabim vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anonimno anketo o projektu.