Oris teme

 • Z NASMEHOM V NOVO ŠOLSKO LETO

  • Spoštovani,

   pred nami je novo šolsko leto, polno upanja in veselja. To je tudi čas, ko se je potrebno prilagajati in zavedati, da smo vsi, ki stopamo v vrtčevski prostor soodgovorni za zdravje in dobro počutje otrok. Strokovni delavci in vsi zaposleni se veselimo ponovnega živ žava v  vseh oddelkih našega vrtca. Z znanjem in izkušnjami želimo spodbujati otroško radovednost, privzgajati pozitivne vrednote, preko igre nuditi raznolike aktivnosti učenja in ustvariti okolje v katerem se bo prav vsak otrok počutil varno in sprejeto.

   Vsem želimo nasmejane in zdrave septembrske dni!

   V imenu kolektiva Vrtca Mala Nedelja

   Ksenija Kolar Švarc, pomočnica ravnateljice za vrtce

    

   Nasmeh nas nič ne stane, vendar čudežno deluje.
   Obogati tistega, komur je namenjen in ne osiromaši tistega, ki ga poklanja.
   Zablesti kot sončni žarek, a spomin nanj lahko ostane za vedno.
   Nihče ni tako bogat niti tako reven, da si ga ne bi mogel privoščiti.
   Z njim lahko vsak samo pridobi.
   Nasmeh prinaša srečo v hišo, pozdrav prijatelju, pomoč pri sklepanju poslov.
   Je počitek utrujenemu, kažipot zgubljenemu,
   sončni žarek žalostnemu in najboljše naravno zdravilo proti jezi.
   Ni ga moč kupiti, izprositi ali ukrasti, ker ima vedno vrednost samo, kadar se ga podarja.

   (Mila Kačič)

    


 • V NAŠEN VRTECI JE LUŠNO KAK NEGDA

  • V NAŠEN VRTECI JE LŰŠNO KAK NEGDA

   Jesen bo kmalu potrkala na vrata z različnimi opravili. V Vrtcu Mala Nedelja jo že z veseljem pričakujemo.

   Letošnje leto poteka veliko dejavnosti v našem vrtcu v duhu Leta prleških vrednot.

   V tem pričakovanju smo si v našem vrtcu naredili en lušten dan. Otroci in vzgojiteljice iz vseh skupin, od najmlajših do najstarejših, smo ga namenili prijetnemu druženju ob naslednjih opravilih: trebljenju buč, smükanju grozdnih jagod (grolik) s pecljev, kuhanju grozdnega soka in marmelade, klopfanju sončnic in kožühanju koruze. Bistvena je bila marljivost, vztrajnost, prijetno druženje, veselje…ni šlo zgolj za obujanje starih običajev iz časov naših babic in dedkov. Vse kar smo potrebovali še poleg tega so bile pridne, spretne roke spretne roke in dobra volja. Otroci so nas odrasle res presenetilo s svojo zavzetostjo za posamezna opravila.

   Tako smo se otroci in vzgojiteljice vsaj za en dan preselili v čas, ko še ni bilo sodobne kmetijske mehanizacije in so bila kmečka opravila skorajda praznik, ob katerem so se ljudje družili, veselili in krepili medsebojne vezi ob nudenju sosedske pomoči.

   Take vrednote pa so v današnjem času še kako pomembne. Še pomebneje pa je, da jih še posebej pri najmlajših privzgajamo, krepimo in ohranjamo.

    

    

   Zapisala: Ksenija Kolar Švarc

    


 • OBISKALA NAS JE TETKA JESEN

  • Tudi letos je v prišla v naš vrtec na obisk Tetka Jesen. Otroci so je bili zelo veseli. Prišla je kar peš, ker nas je obiskala v Tednu mobilnosti, s seboj je za vsak slučaj vzela še rumen dežnik, ker je bil napovedan dež. S seboj pa je prinesla tudi polno košaro jesenskih dobrot. Z  otroci je prijetno poklepetala, jih naučila nekaj novega in jim pred odhodom prebrala še zgodbico. Obljubila je, da naslednje leto pride spet.

 • EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

  • V našem vrtcu Mala Nedelja smo v Evropskem tednu mobilnosti,

   od 19.9. - 23. 9. 2022

    izvajali naslednje aktivnosti :

    

   Ponedeljek, 19.9. Ustvarjanje na temo PROMET

   V vseh skupinah je potekalo zanimivo ustvarjanje v različnih tehnikah in z različnimi materiali na temo promet.

    

   Torek, 20.9.OBISK POLICISTA V VRTCU

   S praktičnimi prikazi policijske opreme bomo spoznali delo policista ter se seznanili z informacijami o varnosti v prometu.

    

   Sreda, 21.9. KOLESARČKOV DAN – vsi otroci iz vrtca so se ta dan veselo vozili s poganjalci, avtomobili in skiroji. Starejši otroci so v vrtec pripeljali kolesa in seveda tudi varnostne čelade. Bil je pravi kolesarski dan.

    

   Četrtek, 22.9.OBISK TETKE JESENI – Tetka Jesen se je odločila, da letos pride v naš vrtec na obisk in otrokom razloži kako pomembna je hoja za zdravje in čistejše okolje.

    

   Petek, 23.9. - DAN BREZ AVTOMOBILA – V VRTEC SMO PRIŠLI PEŠ. Starši so avtomobile parkirali pri trgovini Megla ali na parkirišču pri cerkvi ter skupaj z otroci do vrtca prišli peš. Hvala.

    

   Petek, 23.9. – Otroci in vzgojiteljice najstarejše skupine 4 – 6 let, so se ta dan udeležili prireditve DAN ŠPORTA V CEZANJEVCIH.

   Vrnili so se polni lepih vtisov, ki so jih zbrali na prijetnem športnem druženju.

    

    


 • TEDEN OTROKA 2022

  • »SKUPAJ SE IMAMO RES DOBRO« V NAŠEN VRTECI

   (TEDEN OTROKA V VRTCU MALA NEDELJA)

    

    

   Letošnji Teden otroka je zaznamoval moto: »SKUPAJ SE IMAMO DOBRO!«

   Potekal je od ponedeljka, 3.10. do petka 7.10. 2022.

    

   Današnji čas še kako dobro odraža to, da otroci najbolj hrepenijo po prijateljstvu in po tem, da se imajo dobro s sovrstniki, ki jim zaupajo, zato se osredotočamo na pomen povezanosti, druženja, prijateljstev, pogovarjanja v živo, skupnih dogodivščin, sproščenosti in zabave. Navdih za temo v letošnjem letu najdemo v naslovu pesmi “Skp se mava dobr“ avtorja NIPKE-ja, ki je pri otrocih zelo priljubljen in bo letos ambasador Tedna otroka.

    

   Kot protiutež vsakodnevnim stalnicam, smo tudi v našem vrtcu želeli poudariti pomen druženja, skupne igre, prijateljstva, igrivosti, sproščenosti, razigranosti…zato smo se v Tednu otroka tokrat posvetili naslednjim aktivnostim:

   ·         V ponedeljek smo ustvarjali na VRTILJAKU USTVARJALNOSTI. Ustvarjali smo za natečaj Zdravka Lidla, ki je bil razpisan prav v namen Tedna otroka.

   Popoldan smo se družili skupaj s starši ob pečenih kostanjih in odtekli KOSTANJČKOV TEK malih in velikih.

   ·         V torek smo v naši novi telovadnici vrtca uprizorili MINI KINO, kjer so bile na programu vstopnice, sinhronizirane slovenske risanke in seveda kokice, ki so obvezni del kinopredstav.

   ·         V sredo nas je obiskala PIKAGOGA KNJIGOLJUBKA, ki otroke kot maskota nagovorila k skupnemu branju zgodbic in pravljic. Z njo pa smo pričeli tudi z bralnim projektom našega vrtca.

   ·         Nato smo zaplesali in se zavrteli ob živahnih ritmih v PLESNI DELAVNICI S PLESNO UČITELJICO NINO iz Plesne šole Nina.

   ·         V četrtek smo se mali in veliki družili na igrišču vrtca ob PALAČINKAH POTEPINKAH. Še bolj slastne so bile zato, ker smo jih namazali z jurkino marmelado, ki smo jo pripravili nedolgo nazaj v vrtcu.

   ·         V petek je bil DAN ODPRTIH IGRALNIC. Ob igri so se družili otroci vseh starosti, ki so prehajali iz ene v drugo igralnico.

   ·          Otroci najstarejše skupine pa so se pridružili prireditvi ob Dnevu športa v ŠIC – u Ljutomer, ki ga je organiziral ODPM Ljutomer in ŠZ Ljutomer.

    

   Pomembno je, da v današnjem času vsak otrok najde tiste  aktivnosti, ki ga zares veselijo, saj bo le tako lahko razvil vse svoje potenciale. Naloga nas odraslih pa je, da mu le-te pomagamo najti in da ga spodbujamo, predvsem pa, da smo dober zgled …družimo se, pojdimo skupaj v naravo, odložimo pametne naprave, berimo skupaj, pojmo, plešimo, bodimo odgovorni eden do drugega…

   Skupaj uživajmo in se imejmo dobro vse dni v letu (velja za vse generacije).

    

    


 • PRLEŠKI DEN

  • PRLEŠKI DEN V VRTECI MALA NEDLA

   Jesenski dnevi zaznamujejo v našem vrtcu zanimiv in pestre nabor takšnih in drugačnih aktivnosti. Na ta oktobrski ponedeljek smo v našem vrtcu obeležili zaključna jesenska dela in ga poimenovali PRLEŠKI DEN. K temu je pripomogel tudi letošnji projekt občine Ljutomer »Leto prleških vrednot«. Na ploščadi pred vrtcem nas je pričakal kup nezličkane koruze, ki smo jo ob glasu harmonike na katero je igral mladi harmonikar Svit, pričeli veselo ličkati ali kožühati kot rečemo mi v Prlekiji. Ker pa ob takem delu ne sme manjkati tudi pesmi, smo povabili v goste tudi Soside – pevke ljudskih pesmi. Skupaj smo prepevali prleške pesmi in se zabavali. Počaščeni smo bili tudi z obiskom ge. županje Olge Karba, ki je z nami veselo ličkala koruzo, pela pesmi, zaplesala ob zvoku harmonike. Prav tako ga. ravnateljica Breda Žunič. Ob takem jesenskem opravilu pa ni smel nihče ostati ne lačen, ne žejen. Vse prisotni smo se gostili z domačim kruhom, na katerem je bila zaseka in čebula – prava prleška kmečka malica. Žejo pa smo poplaknili z domačim jurkinim sokom, ki smo ga skuhali v vrtcu že pred časom. Pili pa smo iz plehnatih piskrčkov. Koruza je bila zličkana in jesensko opravilo končano, ko so se po tleh razsipali orehi (kot posladek po delu). Nato pa smo se še nasmejali ko sta nam Mirko in Milica Zmazek pokazala kako so nekoč fantje radi ponagajali dekletom tako, da so jim pod krilo nabasali ličkanje. To je bilo smeha. Naš Prleški den smo zaključili z veselim plesom ob zvokih harmonike.

   Vzgojiteljice smo bile ponosne, da otrokom lahko na tak način predajamo vrednote, ki v življenju nekaj veljajo: veselje, dobra volja, vztrajnost, delo, druženje…kajti v času čas, ki ga vemo izkoristiti za zabavo, sprostitev in hkrati delo lahko vidimo kot priložnost za dobro in pozitivno.

   To je bil res en takšen lušten dan, ki je že shranjen v predalček lepih spominov.

    

   Ksenija Kolar Švarc, pomočnica ravnateljice za vrtec


 • OTROCI SO GOSTOM BIOTERM PREDSTAVILI PRLEŠKE IGRE

  • OTROCI IZ VRTCA ZA GOSTE V BIOTERMAH PRIPRAVILI PRLEŠKE IGRE

   Sodelovanje z okoljem vedno znova obogati naše vsakodnevno delo v vrtcu. Radi se povezujemo z ljudmi in ustanovami v kraju k čemur pripomoremo tudi s prepoznavnostjo našega malega vaškega vrtca Mala Nedelja.

   Z veseljem smo se tokrat smo se odzvali povabilu k sodelovanju in se podali v termalno kopališče Bioterme. Otroci iz skupine 4 - 6 let z vzgojiteljicama Silvijo Filipič in Liljano Peršak so za goste kopališča na ta prelep jesenski dan pripravili prleške igre.

   Ob živahni glasbi so otroci prikazali naslednje igre:

   • prenašanje kamenčkov na »kihači«
   • metanje podkev
   • skakanje v »žaklih«
   • vlečenje vrvi

   K sodelovanju so povabili tudi goste in odzvala se je pogumna gospa. Ostali gostje so dogajanje ob zunanjih bazenih veselo opazovali iz objema tople termalne vode. So pa vse sodelujoče vedno znova nagradili z aplavzom in spodbudnimi besedami.

   Ob koncu prikaza športnih iger so otroci zapeli še par prleških pesmi in s tem vsem polepšali dan.

   Gostje naše odhod pospremili z besedami: »Pridite jutri spet.«

   Zagotovo bomo še šli v Bioterme ter sebi in gostom popestrili dan s kakšno zanimivo aktivnostjo.

    

    

   Zapisala: Ksenija Kolar Švarc

    

    

    


 • EVAKUACIJA V VRTCU

  • EVAKUACIJA pomeni, da se iz vrtca evakuiramo samostojno, brez pomoči gasilcev. Evakuacija mora steči neodvisno od prihoda gasilcev, z evakuacijo ne smemo odlašati ne čakati gasilcev. Danes se je v vrtcu zaslišala sirena, ki je naznanjala nevarnost »požara«.  To je bila samo vaja, da se znamo v primeru požara umakniti na mesto, ki je za to namenjeno (zbirno mesto pred šolo). Vzgojiteljice smo otroke premestile na varno mesto. Vaja je bila uspešna, otroci in zaposleni smo upoštevali evakuacijski načrt in se previdno ter umirjeno umaknili iz prostorov vrtca.


 • PRAZNIČNI DECEMBER

 • NOVI DEL VRTCA PRAZNOVAL SVOJ 1. ROJSTNI DAN

  • NOVI DEL VRTCA MALA NEDELJA PRAZNOVAL SVOJ 1. ROJSTNI DAN

   Minilo je eno leto, kar je vrtec pri Mali Nedelji dobil svoj težko pričakovani prizidek k staremu delu. Vsaka obletnica je priložnost za lep dogodek in prijetno druženje, zato smo ta januarski petek v našem vrtcu obeležili prvo obletnico.

   V kulturnem programu so se predstavili otroci vrtca. Vse zbrane je nagovoril in se predstavil s svojo zgodbo naš novi prijatelj in na novo rojen knjižni junak našega vrtca – Mali Grolek.

    

   Mali Grolek je nastajal celo jesen med otroci vrtca, ki so na sprehodih po kraju opazovali grozdje na bližnjih brajdah. Grozdje je zorelo, spreminjalo barve in v sklopu leta prleških vrednot in vinske kulture smo med opazovanjem grozdja spoznavali stare običaje povezane s trgatvijo. Pripravili smo »provo brotvo«, spoznali püto, prešali, stisnili provi jabočni sok in naredili jurkino marmelado in ob tem razvijali zgodbico o našem GROLEKU.

   Ob današnjem slavju smo izdali tudi skrivnost, da bo po njegovi zgodbici nastala tudi slikanica v prleščini in slovenščini. Naša malonedeljska.

    

   Na praznovanju smo se kot se spodobi tudi posladkali s torto presenečenja. S tako posebno.

    

   Veseli smo bili, da so se vabilu na naše praznovanje z veseljem odzvali tudi zaposleni šole, ga. ravnateljica Breda Žunič, ga. županja Olga Karba, predsednik KS Mala Nedelja, g. Boštjan Žerdin in podpredsednica KS Radoslavci, ga. Irena Žinko.

   Otroci in odrasli smo skupaj zapeli, zaplesali in se posladkali z »malonedeljskimi palačinkami« in torto presenečenja.

   Današnji dan je bil pravi za to, da smo se prepustili spontani radosti in trenutkom zadovoljstva, kajti otroci so naši veliki učitelji, ki nas učijo, kako to početi.

   Mi pa se trudimo, da jim predajamo življenjske vrednote, tudi tiste, ki so povezane z našo domačo dediščino, z našo preteklostjo, ki naj jim bo temelj za prihodnost. Pomembno je, da nam vsem nam taka druženja ostanejo v lepem spominu.

    

   Zapisala: Ksenija Kolar Švarc

    

    


 • O PROJEKTU POMAHAJMO V SVET

  • Projekt »Pomahajmo v svet« je mednarodni projekt, preko katerega otroke v vrtcih in šolah med seboj povezujemo preko video omrežja, kjer se lahko v živo vidijo, si pomahajo in naučijo prvih tujih besed. Velik poudarek smo namenili predvsem spoznavanju kultur, običajev in načina življenja. Otroci si lahko pokažejo kako se igrajo, kakšne pesmi pojejo, v kakšnem okolju živijo, kakšno hrano jedo, kakšen jezik govorijo, itd.

   Namen projekta je, da otroke preko različnih, njim zanimivih dejavnosti motiviramo in jih tako navajamo na rahljanje stereotipov, predsodkov, nestrpnosti do drugače mislečih, do tujcev, do ljudi s posebnimi potrebami, do starejših, itd. S tem bomo pripomogli h kakovostnejšemu življenju, večji solidarnosti in spoštovanju, še posebno sedaj, ko postaja svet vedno bolj odprt in dostopen.

   Vsaka šola in vrtec, ki bo sodelovala pri projektu »Pomahajmo v svet« in uspešno sledila programu, si bo pridobil časten naziv "Strpen vrtec"/"Strpna šola", kar bo lahko otrokom, staršem in celotnemu strokovnemu timu v velik ponos. Šole in vrtci bodo s tem pokazale, da otroke učijo strpnosti in razumevanje drugačnosti v vseh oblikah. Znanje, ki ga bodo majhni in veliki v projektu »Pomahajmo v svet« pridobili, jih bo vodil k razumevanju, razumevanje pa jih bo vodilo k sprejemanju.


 • PLES IN PESEM OB KULTURNEM PRAZNIKU ali POVODNI MOŽ PO NAŠE

  • PLES IN PESEM OB KULTURNEM PRAZNIKU V VRTCU MALA NEDELJA

   POVODNI MOŽ PO NAŠE

   V počastitev slovenskega kulturnega praznika smo v našem vrtcu pripravili prireditev, ki so jo zaznamovali ples, pesem in branje poezije. V programu so nastopili otroci najstarejše skupine vrtca, ki so pripravili ples Povodnega moža in Urške. Pridružili so se jim še člani folklorne skupine in literarne sekcije Kulturnega društva Anton Krempl iz Male Nedelje.

   Otroci iz vseh oddelkov pa smo se pogovarjali o kulturi, prazniku in kakšen pomen ima za našo državo, poslušali slovensko himno, spoznavali Prešernova dela ter likovno ustvarjali na spremljajočo temo.

   Dogodek smo zaključili s prijetnim druženjem in sladkanjem s suhimi figami.

   Tako smo preživeli kulturno bogat dopoldan.

   Zavedamo se, da ljubezen do kulture gojimo vsak dan.

    

    

    


 • VESELO PUSTOVANJE

 • MAMA IN ATA MOJA STA SREČA - Srečanje mamic in očetov

  •  

   SREČANJE MAMIC IN OČETOV 2023 V VRTCU MALA NEDELJA

   »Mama in ata, moja sta sreča«

   V našem vrtcu smo tudi letos pripravili že tradicionalno prireditev za mamice in očete, za družine.

   Letošnjo smo opremili s sloganom »MAMA IN ATA, MOJA STA SREČA«.

    

   Otroci in vzgojiteljice vrtca smo se predstavili v kulturnem programu, bogatim s pesmicami, deklamacijami in plesom. Zanimive otroške koreografije so marsikateremu staršu privabile na obraz solze sreče, topline, zadovoljstva. Po prireditvi je sledilo prijetno druženje. Otroci so staršem podarili spominska darilca, v katera so vložili svoj čas, vztrajnost, srčnost in sporočilo, kako radi jih imajo.

    

   Najbolj srečni otroci so tisti, ki vedo, kaj so bližina, toplina, objem, skupno branje knjige, skupaj preživeti čas, tisti, ki vedo, kaj sta LJUBEZEN in MEJA.

   Ne drage igrače in pametni telefoni, skupna doživetja so kraj za srečo.

   Tudi mi, otroci in vzgojiteljice, smo se potrudili, da smo staršem v tem pomladnem popoldnevu pričarali nasmeh na obraz in srečo v očeh.

   V mozaik spominov smo skupaj dodali še eno lepo družen

    


 • SREČANJE BABIC IN DEDKOV

  • OTROCI VRTCA MALA NEDELJA BABICAM IN DEDKOM PRIČARALI SREČO V OČEH

   V vrtcu pri Mali Nedelji je vsakoletno srečanje babic in dedkov že tradicionalno. Veseli smo, da si vzamejo čas za naše skupno druženje.

   Preveč smo se že navadili, da govorimo »NIMAM ČASA, NE MOREM…«. Toda čas imamo in to celih 24 ur na dan – vsak dan. Vprašanje pa je, čemu ga namenimo. Gotovo je nujno treba del časa nameniti službi in obveznostim doma, toda lepo si je vzeti čas tudi za kakšno od stvari, kot so: čas za moža/ ženo, čas za otroke, vnuke, za prijatelje, čas za humor, za spodbude in pohvale, za skupno druženje, kot je bilo današnje.

   To so namreč skupni trenutki, ki prinašajo srečo. Pravijo, da recepta za srečo ni, da si ga vsak piše sam. A prav gotovo so najsrečnejši vnuki in vnukinje, ko se lahko stisnejo v objem babice in dedka in z veliko vnemo pripovedujejo novice iz vrtca. Objemi so namreč tisti, ki zdravijo, za tiste, ki jih dajejo in za tiste, ki jih prejemamo. Imajo čudežno moč in nas delajo srečne.

   Sreča pa se skriva v majhnih stvareh. Te majhne stvari pa v resnici niso majhne, so velike in neprecenljive. Tega se pričnemo zavedati, ko ugotovimo, da ima človek dve življenji, drugo se začne, ko spozna, da ime le eno. In da vsak nov dan, ki ga preživimo na tem svetu, ni dan več, temveč dan manj. Takrat pričnemo biti hvaležni in srečni za vse in vsakogar, ki nas obdaja.

   Najbolj srečni otroci so tisti, ki vedo, kaj so bližina, toplina, objem, skupno branje knjige, skupaj preživeti čas, tisti, ki vedo, kaj sta LJUBEZEN in MEJA. Ne drage igrače in pametni telefoni, temveč skupna doživetja so kraj za srečo.

   Zato si vsi želimo, da bi babice in dedki še naprej radi prihajali v naš vrtec.

   Zanje smo se danes vsi mi, otroci in vzgojiteljice potrudili, da smo jim s svojimi glasbeno – plesnimi nastopi pričarali nasmeh na obraz in srečo v očeh.

   Po končanem programu so otroci babicam in dedkom podarili spominska darilca. Le te smo pripravili v stilu leta zelene pismenosti, ki je v letošnjem letu razglašeno v občini Ljutomer. Spekli smo zeliščne kruhke in posejali krešo v jajčne lupine.

   Današnji veliki petek je zaznamovan tudi kot dan zdravja, zato vsem babicam in dedkom želimo obilje zdravja še na mnoga leta, da se bomo lahko še velikokrat srečali.

    

    

   OTROCI VRTCA MALA NEDELJA BABICAM IN DEDKOM  PRIČARALI SREČO V OČEH

   V vrtcu pri Mali Nedelji je vsakoletno srečanje babic in dedkov že tradicionalno. Veseli smo, da si vzamejo čas za naše skupno druženje.

   Preveč smo se že navadili, da govorimo »NIMAM ČASA, NE MOREM…«. Toda čas imamo in to celih 24 ur na dan – vsak dan. Vprašanje pa je, čemu ga namenimo. Gotovo je nujno treba del časa nameniti službi in obveznostim doma, toda lepo si je vzeti čas tudi za kakšno od  stvari, kot so: čas za moža/ ženo, čas za otroke, vnuke, za prijatelje, čas za humor, za spodbude in pohvale, za skupno druženje, kot je bilo današnje.

   To so namreč skupni trenutki, ki prinašajo srečo. Pravijo, da recepta za srečo ni, da si ga vsak piše sam.  A prav gotovo so najsrečnejši vnuki in vnukinje, ko se lahko stisnejo v objem babice in dedka in z veliko vnemo pripovedujejo novice iz vrtca. Objemi so namreč tisti, ki zdravijo, za tiste, ki jih dajejo in za tiste, ki jih prejemamo. Imajo čudežno moč in nas delajo srečne.

   Sreča pa se skriva v majhnih stvareh. Te majhne stvari pa v resnici niso majhne, so velike in neprecenljive. Tega se pričnemo zavedati, ko ugotovimo, da ima človek dve življenji, drugo se začne, ko spozna, da ime le eno. In da vsak nov dan, ki ga preživimo na tem svetu, ni dan več, temveč dan manj. Takrat pričnemo biti hvaležni in srečni za vse in vsakogar, ki nas obdaja.

   Najbolj srečni otroci so tisti, ki vedo,  kaj so bližina, toplina, objem, skupno branje knjige, skupaj preživeti čas, tisti, ki vedo,  kaj sta  LJUBEZEN in MEJA. Ne drage igrače in pametni telefoni, temveč skupna doživetja so kraj za srečo.

   Zato si vsi želimo, da bi babice in dedki še naprej radi prihajali v naš vrtec.

   Zanje smo se danes vsi mi, otroci in vzgojiteljice potrudili, da smo jim s svojimi glasbeno – plesnimi nastopi pričarali nasmeh na obraz in srečo v očeh.

   Po končanem programu so otroci  babicam in dedkom podarili spominska darilca. Le te smo pripravili v stilu leta zelene pismenosti, ki je v letošnjem letu razglašeno v občini Ljutomer. Spekli smo zeliščne kruhke in posejali krešo v jajčne lupine. 

   Današnji veliki petek je zaznamovan tudi kot dan zdravja, zato vsem babicam in dedkom želimo obilje zdravja še na mnoga leta, da se bomo lahko še velikokrat srečali.


 • DAN ZEMLJE

 • 14. TRADICIONALNI DAN PRIJATELJSTVA

  • 14. DAN PRIJATELJSTVA V VRTCU MALA NEDELJA

   Prijatelji, druženje v domačih krajih

   Letošnji majski dnevi so bolj obarvani z dežnimi kapljicami kot s soncem, ampak nam je prvi majski petek bil namenjen kot zelo sončen.

   Tega smo bili zelo veseli, saj smo načrtovali že 14. tradicionalni Dan prijateljstva: pohod prijateljstva in druženje v domačih krajih in druženje po pohodu.

    

   Pred našim vrtcem se nas je zbralo 214 malih in velikih pohodnikov iz vrtcev Mala Nedelja, Cezanjevci, Ljutomer, Stročja vas, Cven, Križevci, Razkrižje in Veržej.

    

   Na pohod smo se podali po poti, ki je vodila od vrtca skozi vas Kuršince, Bodislavce, vrnili pa smo se po drugi poti čez Kuršince in skozi Malo Nedeljo do vrtca. Tako smo naredili krog. Vse poti pri Mali Nedelji vodijo gor, pa malo dol, pa spet gor, kar smo mi že vajeni, otroci iz drugih vrtcev pa so pot prav tako zmogli. Spotoma smo se odžejali in na kratko spočili.

    

   Otroci so med potjo opazovali cvetoče drevje, velike sadovnjake, konje, kokoši, koze, marsikje nas je pozdravil hišni kuža, gozd nam je nudil senco in pomladno ptičje petje. Podeželje s svojo neokrnjeno in zdravo naravo nudi otrokom obilico veselja in spoznavanja okolja, v katerem živimo.

    

   Da je pot potekala varno, sta poskrbela policist in policistka iz PP Ljutomer, ki sta pohodnike spremljala na pohodu.

   Ob vrnitvi so se otroci in vzgojiteljice okrepčali z napitki, sadjem, piškoti. Nato je sledila plesna animacija, ki jo je pripravila plesna učiteljica Nina iz Plesne šole Nina, ki se je prijazno odzvala našemu povabilu k sodelovanju. Kljub opravljenemu pohodu in sončni pripeki otroci niso bili nič izmučeni: zaplesali in zavrteli so se v zanimivih otroških plesih in animacijah, ki jih je pripravila ga. Nina.

    

   Na koncu smo skupaj zapeli in zaplesali našo himno prijateljstva.

   Preden smo se poslovili, so otroci dobili še zaslužene medalje, ki so jih kot spomin odnesli domov. Ker pa v našem vrtcu aktivno delujemo v Letu prleških vrednot in zelene pismenosti, je vsaka skupina ponesla v svoj vrtec semena sončnic, ki s svojo rumeno barvo simbolizirajo prijateljstvo, sonce, nasmeh.

   Vsak dan je lahko lep, a Dan prijateljstva je leto za letom nekaj drugačnega in posebnega.

   Zato otroci in vzgojiteljice z veseljem pridejo k Mali Nedelji s posebnim veseljem in žarom v očeh. In se z zadovoljstvom v srcu vrnejo v svoje vrtce. To pa nam pomeni največ.

    

    

    

    

    


 • Poglavje 18

 • Poglavje 19