Ponedeljek, 30. 3. 2020

Dragi otroci, spoštovani starši,

do zadnjega smo upale in si želele, da se ta ponedeljek spet srečamo na šolskih hodnikih in v učilnicah, a žal še ostajamo doma. Pogrešamo vas in pošiljamo vam veeeeliko lepih misli. 

Ta teden začenjamo z novo učno temo - POMLAD. Pomlad, ki nam jo je zagodla in nam prinesla šolanje doma in sneg! Narobe svet :) 

Danes te čakajo same piščančje naloge.  Pogumno se jih loti, vemo, da jim boš kos! Srečno. Če pa ti kaj ne bo šlo, smo tu. Piši nam, če boš imel kje težave, če bodo navodila nejasna. Ali pa nam piši kar tako :) 

Piščanček Pik, Ples piščančkov  

https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1884784/mod_folder/intro/PISCANCEK%20PIK_.doc

Starši (starejši bratec, sestrica) naj ti preberejo pravljico Piščanček Pik.

V brezčrtni zvezek nariši eno navpično in dve vodoravni črti, da dobiš 6 pravokotnikov. V pravokotnike nariši pravljico Piščanček Pik v sličicah. V prvi pravokotnik narišeš Pikov pogovor s soncem, v ostale nariši junake, ki jih je srečal (pazi, da jih rišeš po vrsti) in v zadnjega seveda Pika z mamico. Bodi ustvarjalen pri risanju junakov, vse je dovoljeno, lahko so kakršni koli, le barve in njihova čustva moraš upoštevati (žalost je siva, ustnice so obrnjene navzdol, veselje je mavričnih barv, ustnice ima navzgor …).

Ali veš, kako piščančki prodirajo iz jajčne lupine? MLADIČKI MORAJO LUPINO SVOJEGA JAJCA PREKLJUVATI, DA PRIDEJO VEN. Če želiš, si oglej tale kratek posnetek: 

Zdaj pa si predstavljaj, da si ti piščanček, skrit v lupini, in odločiš se, da hočeš ven. Rečeš:

HO - ČEM VEN! HO - ČEM VEN! HO - ČEM VEN (izgovarjaj počasi in zraven ploskaj)!

TO – KA, TO – KA, TO – KA, TO – KA, TO – KA, TO – KA, TO – KA, TO – KA (izgovarjaj hitreje, s prstom narediš kljunček in ritmično trkaš po mizi).

PI – PI - PI – PI - PI – PI - PI – PI (izgovarjaj hitreje, z nogo tolčeš ob tla).

AAAAH! (Razširiš roke, kot da si pokukal na plano iz tesne in temne lupine).

Če imaš doma kakšen instrument (palčke, ropotuljo …), poskusi še z njimi. Sicer pa naj bo tvoje telo tvoj instrument.

Zdaj pa se še ob glasbi spremeni v piščančka v lupine. Poslušaj skladbo in zraven zapleši – kot piščanec v lupini, ki hoče ven.