NA KRILIH DOMIŠLJIJE – meditacija za otroke

Tako, pred tabo je domišljijsko potovanje. Prosi, naj ti starši ( ali pa starejši bratci ali sestrice) pri tem pomagajo tako, da ti počasi, s presledki in umirjeno, s toplim in prijetnim glasom, preberejo spodnje besedilo. Lahko pa v mislih potujejo s teboj.

 

Udobno se namesti; lahko sediš, ležiš…

Zapri oči in 3 krat globoko vdihni in izdihni. Počasi umiri dihanje…

 

Jutro je. Bil si zelo vesten in si že umil zobke, se preoblekel in celo pospravil svojo posteljo. Bravo! Kako si razveselil svoje starše, ki so te za opravljeno iskreno pohvalili. Dobro se počutiš.

Za zajtrk si pojedel … Kaj že, se spomniš? A ne samo to, za seboj si pospravil mizo. Zelo dobro.

 

Vesel si, saj veš, da te danes čaka poseben obisk; obisk prijatelja zajčka. Točno tistega, ki si ga pozimi srečal v gozdu. Bil je popolnoma bel, tako kot sneg. Najprej si v snegu opazil sledi njegovih tačk. In ko si z očmi sledil sledem, si opazil, da te nekdo opazuje. Na hribčku pred teboj je prestrašen sedel bel puhast zajček. Uhlje je imel visoko prevzdignjene, z očmi je begajoče pogledoval levo in desno.

 

Bil si čisto tiho. Potem pa si mu nežno povedal, naj se te ne boji in da mu ne želiš nič hudega. V rokah si imel jabolko, odgriznil si delček in ga ponudil zajčku. Le ta je priskakljal do tebe in ga hvaležno vzel. Dovolil ti je, da si ga nežno pobožal. Kako nežen je bil dotik; mehak, puhast. Začutil si, kako hitro mu utripa srček. Polizal te je po dlani. Njegov jeziček je bil topel, malce hrapav.

Pomežiknila sta si in v trenutku postala prijatelja.

In danes pride k tebi na obisk.

 

Joj, pozvonilo je. Odpreš vrata in z zajčkom se razveselita drug drugega. Povabiš ga v stanovanje. Vljudno ga povprašaš, kaj mu lahko ponudiš. Zajček z veseljem sprejme 2 listka solate in vodo. Potem mu pokažeš svoje igrače. Izbereta tiste, s katerimi se bosta igrala. Najprej izbereta tvojo najljubšo, potem izbere zajček. Dolgo se igrata, lepo vama je…

 

Počasi oba postaneta utrujena, zazehata. Uležeta se poleg igračk. Pod glavo si položita mehko blazinico in očke kar same lezejo skupaj. Noge in roke so težke. Misli odtavajo nekam daleč… Čisto mirna sta. Mami vaju pokrije z odejo, toplo vama je. Oba počasi zaspita.

 

Nekaj nežnega te žgečka pod noskom. Le kaj bi to bilo???? Aha, zajčji brki. Tvoj prijatelj zajček. Zbudi te in ti pove, da mora domov. Obljubita si, da naslednjič ti obiščeš njega. Velja? Pospremiš ga do vhodnih vrat in veselo si pomahata. Komaj čakata snidenja.

 

Počasi pomigaš z levo nogo, nato še desno. Pomahaš z obema rokama. Nežno premakneš glavo v eno in nato v drugo stran. Vstaneš in poveš, kaj vse sta se z zajčkom igrala.