Sreda, 6. 5. 2020

Danes pa te čaka prav poseben dan. Končno boš uporabil/-a tisto škatlo, na katero smo te spomnile že pred počitnicami. Jo imaš? Danes bo ta škatla postala pravi gledališki oder. In ti? Glavni igralec, glavna igralka!

Najprej prisluhni pravljici Kdo je Vidku napravil srajčico:

Če želiš, si oglej lutkovno igrico:

https://vimeo.com/118428054?fbclid=IwAR3ldCmWRpvs5Fxc2JIk5Ds7_MuRqpF-v4ZpjYXSUJwdVHU2yqdoh7CkIuY

 Zdaj ob pomoči vprašanj (lahko tudi ob ilustracijah iz knjige) poskusi obnoviti pravljico:

V kakšni družini je živel Videk? Kakšen je bil? Zakaj je tekal naokoli napol nag? Koga je najprej srečal? Kaj ga je vprašalo jagnje? Kaj mu je dalo? Kaj ga je vprašal grm? Kaj je grm naredil? Kaj je naredil pajek? Kako mu je pomagal rak? Kdo je priletel? Kaj je naredila?

Zdaj, ko že dobro poznaš vsebino pravljice, je čas za gledališče! Pripravi papir, barvice, škarje in škatlo ter slamice (paličice).

Najprej izdelaj oder: škatlo postavi pokonci, zgornji rob odreži (če je karton res trd, prosi starše, da ti pomagajo), nato nariši kraj, kjer se je večina zgodbe odvijala. Lahko tudi prilepiš barvni papir, lahko narišeš in pobarvaš ozadje s temperami, voščenkami, barvicami …Ustvarjaj! Nam je uspelo tako:


Med ustvarjanjem ne pozabi zapeti:

To je Vidkova pesem, on ima rad živali in cvetlice, kajne?

Zdaj pa izdelaj še lutke: Vidka, jagnje, grm, pajka, raka, ptico.


Pazi, da bodo lutke tako velike, da bodo lahko nastopale na odru (v škatli). Ko so lutke izdelane, jih prilepi z lepilnim trakom na slamice (ali pa palčke, kuhalnice …). Pazi le, da jih prilepiš na spodnji del slamice, da boš lahko zaigral/-a. Prosi mamico še za košček vate, ki bo ovčja volna in naj se igra začne! Tudi pesem vključi v igro!

Če imaš možnost, nam pošlji fotografijo tvojega odra in tvojih lutk!