4. TM - Interpretacija odlomka

4. TM - Interpretacija odlomka

od Bojana Vrbnjak -
Število odgovorov: 0

Preberite odlomek iz sodobne književnosti in ga interpretirajte. Sledite navodilu. Interpretacijo pošljite na moj elektronski naslov ali v spletno učilnico v ponedeljek do 18.00 ure.

1. Vodena interpretacija

Ciril Kosmač: POT V TOLMIN (odlomek)

MLAD ČLOVEK MORA SANJATI

Pob je čutil, da se je oče premislil in da ni povedal tistega, kar je nameraval. To je čutil tudi oče, zato se je takoj zagnal v pogovor:»Kaj sem že hotel reči? ... Saj. Hotel sem reči, da nisem samo bral. Tudi učil sem se. Učitelj mi je bil posodil slovensko slovnico Antona Janežiča. Vso sem premlel, vse sem prepisal. Na pamet sem jo znal tako rekoč ... No, kaj bi govoril, sanjal sem in sanjal, kako bi se rešil našega vresja. Pa tudi trezno sem razmišljal o tem. Slovnica, to je že lepo, toda kam naj bi šel s slovnico ... Vidiš, tako sem sklenil, da se bom naučil orglanja in da pojdem kam drugam za organista in pevovodjo. In naučilsem se. Sam. Oče mi seveda ni hotel dati denarja, da bi si bil kupil star klavir. Pa sem šel za delavca. Prav takrat so sekali cesto skozi Dominov rob. Mislil sem, da bo očeta zadela kap od sramote, ker mu sin dela na cesti. Treba je vedeti, da je bil takrat delavec še manjvreden človek; v Dominovem robu so delali skoraj samo Furlani in Lahi ... No, zaslužil sem šestdeset goldinarjev in si kupil star klavir. Sam sem napel strune in začel brenkati. A še nisem imel miru. Lepega dne pridem domov in najdem klavir pod tepko. Oče ga je bil pahnil iz hiše; še dobro, da ga ni bil razsekal s sekiro ... Niti besede nisem rekel. Potegnil sem klavir na skedenj, si z deskami ogradil kot in brenkal naprej. Tako je to bilo! ... Brenkal sem in čakal, da pojdem k vojakom. Upal sem, da bom pogledal v svet in se česa naučil. Če se je kdo veselil nabora, sem se ga jaz veselil. Pa me niso vzeli zaradi krčnih žil ... Z vojaščino torej ni bilo nič. Leta pa so tekla. Kaj sem hotel. Vdal sem se v svojo usodo in začel kmetovati. Pa nisem dolgo vzdržal doma. Najprej sem šel za pismonošo, potem sem vzel v najem majhno gostilno, odprl sem trgovino ... no, kaj bi govoril ... vse sem poskusil ... Saj vem, da nisem ničesar dosegel, toda vsaj skušal sem nekaj doseči ... hotel sem nekaj biti ... Vidiš, in zdi se mi, da mlad človek mora sanjati, pa čeprav sanja same nemogoče, nedosegljive stvari ... Ha, če se spomnim vseh svojih sanj, me je še zdaj skoraj sram ... Toda nič zato!« je pribil in zamahnil z roko.________________________

pob – fant(Vir: Ciril Kosmač:Pot v Tolmin.

V: V gaju življenja. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1989. 37–38.)

NAVODILA

−Opredelite odlomek glede na književno zvrst in ga povzemite.

−Razložite problem, prikazan v odlomku: Kakšen je bil v mladosti očetov pogled na učenje? Kaj je žel el z učenjem doseči? Zakaj se mu želja ni uresničila? Kako je z njo povezano njegovo življenje po tem, ko je začel kmetovati? V razlagi citirajte poved ali del povedi, ki pove, da se ni popolnoma vdal v svojo usodo.

−Povzemite ugotovitve in izrazite svoje mnenje o očetovem razmišljanju ter ravnanju. Ob primeru iz življenja presodite, ali mladi danes uresničujejo svoje želje/sanje lažje kot v preteklosti.

−Svoje besedilo ustrezno členite, pri pisanju upoštevajte slovnična in pravopisna pravila ter slogovno ustreznost.