nedelja, 21 julij 2024, 22:40
Spletno mesto: Arnes Učilnice
Predmet: Hišna imena (HI)
Slovar: HIŠNA IMENA V OBČINI CIRKULANE
Z

ZEPI

Zpi (uradno Kolednik) ǁ Zp -prid.

Hišno ime je nastalo iz rojstnega imena Zep, ki je ena izmed slovenskih narečnih različic nemškega imena Jpsef, Joseph oz. Jožef. Prvotno se je nanašalo na sin Jožefa. Kot takšno lahko ime uvrstimo med hišna imena, nastala iz osebnih imen (Keber, 2021).


Ž

ŽIRANOVI

Žira:nvi (uradno Žuran) iz Cirkulan ǁ Žira:n -prid.

Hišno ime je izpeljano iz priimka Žuran, ki je nastal iz priimka Žur ali Žura, povezanama z občnima besedama žúr, žúra v pomenu sirotka ali z občno besedo žúra, narečno v pomenu gošča na dnu soda, prvotno navezujoč na osebo, ki je imela opravka s sirotko ali s sodi. Hkrati je ime možno izvorno povezovati s kržljavim, zaostalim, pritlikavim, zanikrnim človečkom ali zoološkim pojmom v pomenu čebelar. Tako skelpamo, da je hišno ime izpeljano iz dejavnosti in/ali poklica nosilca imena (Keber, 2021).


ŽÜPSKI

Žü:pski (uradno Arnečič) iz Cirkulan ǁ Žü:pski  prid.

Hišno ime je verjetno povezano z občno besedo župa v fevdalizmu skupnost prebivalcev ene ali več vasi ali njeno ozemlje, zastarelo poimenovanje za župnijo, vezano na prebivalca župe. Hišno ime tako izvira iz širšega poimenovanja vasi, lahko rečemo statusa v vasi (Keber, 2021).