NOGOMET (pravila igre)

Nogomet je najbolj priljubljen šport na svetu. Igra se v vsaki državi in na veliko različnih nivojih. Pravila igre so enaka po vsem svetu, od finala svetovnega prvenstva do tekme med mlajšimi otroci v oddaljeni vasici. Dejstvo, da se Pravila igre uporabljajo na vsaki tekmi v vsaki konfederaciji, državi, mestu ali vasi, pomeni pomembno moč, ki jo je potrebno ohraniti.
Nogometna igra mora imeti Pravila, ki zagotavljajo »pošteno« igro, ker je ključna osnova prav »poštenost«. Najboljše tekme so tiste, kjer je sodnik komajda potreben, ker igralci spoštujejo drug drugega, sodnike in Pravila.
Prva »univerzalna« nogometna Pravila so bila sestavljena leta 1863 in od takrat pa do danes so se že večkrat spremenila. Da bi se posamezno Pravilo spremenilo, morajo biti odgovorni prepričani, da bo sprememba koristila igri. To včasih pomeni, da bo predlog preizkušen, npr. trenutna testiranja video pomoči sodnikom (VAR) in četrte zamenjave v podljških. Za vsako predlagano spremembo, kot je razvidno iz pomembne modernizirane revizije Pravil igre v letu 2016, mora biti poudarek na poštenju, integriteti, spoštovanju in užitku udeležencev ter kako lahko tehnologija koristi igri. Pravila morajo tudi vzpodbujati udeležbo vsakogar, ne glede na izkušnje in sposobnosti.
Čeprav se nesreče dogajajo, naj bi Pravila zagotovila, da je tekma tako varna, kot je le mogoče. To zahteva od igralcev, da spoštujejo nasprotnike, sodniki pa naj bi s strogim ukrepanjem do tistih, ki igrajo nevarno, ustvarili varno okolje. Pravila v svojih disciplinskih pojmih vsebujejo nesprejemljivost nevarne igre, npr. »brezobziren start« (opomin = rumeni karton) in »ogrožanje varnosti nasprotnika« ali »uporaba prekomerne sile« (izključitev = rdeči karton).
Nogomet mora biti atraktiven in v užitek igralcem, sodnikom, trenerjem, kot tudi gledalcem, navijačem, uradnikom itd. Pravila morajo pomagati napraviti tekmo atraktivno in privlačno, tako da se ljudje, ne glede na starost, raso, religijo, kulturo, narodnost, spol, spolno usmerjenost, prizadetost itd. želijo vključevati in uživati v svoji udeležbi v nogometu. Nogometna Pravila so v primerjavi z drugimi ekipnimi športi relativno
enostavna, vendar ker je veliko situacij »subjektivnih«, sodniki pa so ljudje (in zato delajo tudi napake), bodo nekatere odločitve nujno povzročile razprave in diskusije. Za naketere ljudi so takšne razprave del privlačnosti in atraktivnosti nogometa, vendar »duh« igre zahteva, da se sodnikove odločitve vedno
spoštujejo, ne glede na to, ali so pravilne ali napačne.
Pravila ne morejo predvideti prav vseh možnih situacij, zato se v primerih, ko zanje ni neposrednega določila v Pravilih, pričakuje od sodnika, da odloči v »duhu« igre, v zadnjem obdobju pa ima na voljo tudi video pomoč (VAR).

Zadnja sprememba: torek, 31. marec 2020, 11:54