Pravila nogometne igre - PROSTI UDARCI

Vrste prostih udarcev
Direktni in indirektni prosti udarci se dosodijo za nasprotno ekipo igralca, ki je storil prekršek.

Znak za indirektni prosti udarec
Sodnik nakaže indirektni prosti udarec tako, da dvigne roko nad glavo. Ta znak zadrži do izvedbe prostega udarca in dokler se žoga ne dotakne drugega igralca ali dokler ni izven igre. Indirektni udarec se mora ponoviti, če sodnik ne dvigne roke, da bi nakazal, da je udarec indirektni, žoga pa je udarjena neposredno v vrata.
Žoga konča v vratih
• Če je iz direktnega prostega udarca žoga z nogo udarjena neposredno v nasprotnikova vrata, se dosodi zadetek.
• Če je iz indirektnega prostega udarca žoga z nogo udarjena neposredno v nasprotnikova vrata, se dosodi udarec od vrat.
• Če je iz direktnega ali indirektnega prostega udarca žoga z nogo udarjena neposredno v lastna vrata, se dosodi udarec iz kota za nasprotno ekipo.

 Postopek
Vsi prosti udarci se izvedejo z mesta, kjer je prišlo do prekrška, razen:
• indirektni prosti udarec za napadajočo ekipo, dosojen znotraj nasprotnikovega vratarjevega prostora, se izvede najbližji točki na črti vratarjevega prostora, ki je vzporedna s prečno črto
• prosti udarec, dosojen v vratarjevem prostoru se lahko izvede s katerekoli točke znotraj tega prostora.

Prosti udarci
• prosti udarci, dosojeni zaradi prekrškov, ki vključujejo vstop ali vrnitev ali zapustitev igrišča brez dovoljenja sodnika, se izvedejo z mesta žoge ob prekinitvi. Vendar če igralec zapusti igrišče kot sestavni del igre in stori prekršek nad drugim igralcem, se igra nadaljuje s prostim udarcem s točke
črte igrišča, ki je najbližja mestu prekrška; v primeru direktnega udarca znotraj kršiteljevega kazenskega prostora bo dosojen kazenski udarec.

Žoga:
• mora mirovati, izvajalec pa se ne sme ponovno dotakniti žoge, dokler se je ne dotakne drug igralec.
• je v igri, ko je udarjena z nogo in se očitno premakne, razen pri prostih udarcih za branečo se ekipo znotraj njenega kazenskega prostora, kjer je žoga v igri, ko je z nogo udarjena neposredno izven kazenskega prostora.
Dokler žoga ni v igri, se morajo vsi nasprotniki zadržati:
• vsaj 9,15 m od žoge, razen če so na lastni prečni črti med vratnicama
• izven kazenskega prostora - pri prostih udarcih znotraj nasprotnikovega kazenskega prostora.
Dovoljeno je izvesti prosti udarec tako, da se žogo dvigne z eno nogo ali z obema nogama naenkrat.

Prekrški in kazni
Če je ob izvedbi prostega udarca nasprotnik bližje žogi od zahtevane razdalje, se prosti udarec se ponovi, razne če se lahko upošteva prednost. Vendar če igralec hitro izvede prosti udarec, nasprotnik, ki je bližje od 9,15 metra od žoge, pa žogo prestreže, sodnik dovoli nadaljevanje igre.
Če pa nasprotnik namerno prepreči hitro izvedbo prostega udarca, mora biti opomnjen zaradi zavlačevanja nadaljevanja igre.
Če braneča se ekipa izvede prosti udarec iz svojega kazenskega prostora, eden ali več nasprotnikov pa so v kazenskem prostoru, ker ga niso imeli časa zapustiti, sodnik dovoli nadaljevanje igre. Če se nasprotnik, ki je bil ob izvedbi prostega udarca v kazenskem prostoru ali vstopi v kazenski prostor, preden je žoga v igri, dotakne žoge ali se bori za žogo, preden se žoge dotakne drug igralec, se prosti udarec ponovi.
Če se žoge po tem, ko je v igri, izvajalec ponovno dotakne, preden se je dotakne drug igralec, se dosodi indirektni prosti udarec; če pa izvajalec namerno igra z žogo z roko:
• dosodi se direktni prosti udarec
• dosodi se kazenski udarec, če je do prekrška prišlo znotraj izvajalčevega kazenskega prostora, razen če je bi izvajalec vratar, ko se dosodi indirektni prosti udarec.

Zadnja sprememba: četrtek, 14. maj 2020, 20:35