3. teden (16. - 20. 11.)

GUM 9. r (3. ura)

Učenci v tem tednu nadaljujemo z neoklasicizmom. Spoznali bomo dva skladatelja, ki sta ustvarjala v tem slogu. Z zapisom nadaljujete pod naslovom prejšnjega tedna:

___________________________________________________________________________

SERGEJ PROKOFJEV (1891–1953)

Sergej Prokofjev je ruski skladatelj in pianist. Znanje bil po tem, da je pisal avantgardno glasbo, s katero je običajno šokiral poslušalce. Bil je tako napreden skladatelj, da ljudje dolgo časa niso sprejemali njegove glasbe.

Njegova najbolj znana dela so Simfonija št. 1 v D-duru – »Klasična«, opera Zaljubljen v tri oranže (lahko tudi suita) in simfonična pravljica Peter in volk.

IGOR STRAVINSKI (1882–1971)

Igor Stravinski je ruski skladatelj. Znan je predvsem po svojih baletih, ki so bili za tiste čase zelo napredni. Prvič se je mladi skladatelj na odru resno predstavil z baletom Ognjena ptica, ki je bil zasnovan na podlagi ruske ljudske legende. Uspeh ga je spodbudil k temu, da je spisal še drugi balet, Petruška, in pozneje revolucionarni balet Pomladno obredje.

 

___________________________________________________________________________

Učenci naredite še:

-          Poslušajte skladbo Peter in volk, ki je simfonična pravljica za pripovedovalca in orkester ter eno najslavnejših Prokofjevih del. Prevedena je v veliko svetovnih jezikov. Zgodba govori o dečku Petru in ptičku, ki ujameta krvoločnega volka in ga izročita lovcem. Vsako osebo v pravljici predstavljata glasbena téma in inštrument.

-          Oglejte si posnetek baleta Pomladno obredje. Oglejte si samo tiste dele posnetka, kjer so prikazani plesalci. V zvezek zapišite svoje mnenje o takšnem načinu izražanja.  


Zadnja sprememba: nedelja, 15 november 2020, 21:30