Kako se lahko prijavim?

Prijavite se lahko z AAI računom, ki vam ga je dodelil skrbnik IT na vaši organizaciji. Ne morete pa se prijaviti z AAI-računom z domeno @guest.arnes.si.

Kaj je AAI-račun?

AAI račun je uporabniško ime in geslo, ki ga uporabite v IT storitvah vaše organizacije ter drugih storitvah znotraj "AAI federacije". Ponavadi je v obliki ime.priimek@domena-zavoda.si. Več o AAI-računih.

Pozabil/a sem geslo!

Geslo si najverjetneje lahko ponastavite v SIO.MDM. Če vam ponastavitev gesla ni uspela, se obrnite na skrbnika IT na vaši organizaciji, ki je ponastavljanje gesel nastavil v kakšnem lastnem sistemu.

Ali obstajajo kakšna navodila za uporabo Moodla?

Navodila najdete na https://sio.si/vodici/moodle.

Glede specifik Arnes Učilnic si lahko pomagate s predmetom Pogosta vprašanja.

Zakaj ne morem osebe ročno vpisati v predmet?

Najverjetneje se oseba še nikoli ni prijavila v Arnes Učilnice. Ob prvi AAI-prijavi se v Moodlu samodejno ustvari uporabniški profil.

Če se oseba je prijavila v Arnes Učilnice, kontaktirajte helpdesk@arnes.si, da podrobneje preverimo težavo.

Rad bi na več šolah delal z enim AAI-računom

Če bi radi delali z enim AAI-računom na večih šolah hkrati, nam pošljite na helpdesk@arnes.si sporočilo z naslednjimi podatki:

  • povezava kategorije zavoda
  • AAI-račun, ki bo upravljal kategorijo zavoda
  • Cc/Kopija: e-mail naslov ravnatelja/odgovorne osebe

Od odgovorne osebe v Cc sporočila moramo prejeti potrditev te prošnje, da lahko z navedenim AAI-računom upravljate podatke druge šole.

Ne pokaže mi drugega priimka!

Če imate dva priimka in vam jih v Učilnicah ne prikaže, ne spreminjajte tega v vašem profilu. Drugi priimek se bo namreč ponovno prepisal samo z enim priimkom iz AAI-računa ob naslednji prijavi. Na podobno težavo boste lahko naleteli tudi na drugih storitvah, ki sprotno posodabljajo vaše informacije iz AAI-računa.

Kontaktirajte vašega računalničarja, da vam drugi priimek pravilno vpiše v MDM in nato sinhronizira AAI-račun. Nato se bo ob naslednji prijavi z AAI-računom ustrezno prepisal v Učilnice tudi drugi priimek.

Kako lahko vpisujem uporabnike v predmet?

1. Metoda samovpisa z vpisnim ključem

V najbolj priporočamo metodo samovpisa z vpisnim ključem. V bloku za Nastavitve se preklikate do: Skrbništvo predmeta > Uporabniki > Metode vpisa. Tam dodate metodo Samovpis. V nastavitvah metode dodate samovpisni ključ, ki ga nato sporočite učečim, da se sami vpišejo v predmet.

2. Metoda ročnih vpisov

Spodnja metoda je priporočljiva, ko hočete ročno vpisati ali dodeliti posebno vlogo enemu od vaših uporabnikov.

Pri predmetu je edina sprememba v ročnem dodajanju in odstranjevanju računov kjer za to uporabljate menijsko postavko 'Uporabniki organizacije'.
nastavitve predmeta


Pri tem morajo biti ročni vpisi v metodah vpisa nastavljeni, vendar onemogočeni, da ne bi pomotoma v klasičnem ročnem vpisu dodajali uporabnikov iz drugih organizacij.

Postopek vpisovanja oz. izpisovanje je enostaven. Po kliku na 'Uporabniki organizacije' v nastavitvah predmeta se nam prikaže obrazec za ročni vpis:

1. vpišemo poljubno ime ali priimek, ki se nato dinamično filtrirajo na vpisano ime
2. izberemo enega ali več računov (Ctrl+klik)
3. nastavimo vlogo izbranih računov, trajanje in začetek vpisa
4. kliknemo na gumb 'Dodaj'

vpis

Kako lahko omogočim dostop osebam brez AAI-računa?

Omenjena nastavitev v Arnes Učilnicah je mogoča po naslednjem postopku. Kot upravitelj organizacije se postavite v želen predmet, ki bo imel omogočen dostop gostom. V desnem zgornjem kotu izberete zobato kolo in nato med ponujenimi možnostmi, izberete "Več...". Ko se nahajate na strani "Skrbništvo predmeta" pod omenjenim naslovom izberete zavihek "Uporabniki". Možnosti, ki se vam odprejo so razdeljene v tri poglavja in sicer "Uporabniki", "Metode vpisa" ter "Dovoljenja". S kazalcem miške kliknite na napis "Metode vpisa" in s pomočjo puščic premaknite možnost "Dostop gosta"  na vrh ponujenih možnosti. Nato v stolpcu "Uredi", za metodo vpisa "Dostop gosta" nastavite ikono očesa na odkrito oziroma omogočeno, ter ostale onemogočite. Nato kliknete še zobato kolo in nastavite dovoljenje za dostop gosta in nastavite geslo za vstop na poljuben vnos.

Kakšno naj bo kratko ime predmeta?

Kratko ime predmeta mora biti edinstveno v celotnem predmetu.

Predlagamo, da se, v izogib težavam, vsem novim predmetom doda npr. predpono: ImeVašeOŠ-MAT6.


Última modificación: jueves, 1 de octubre de 2020, 14:32