Miš lovi slona

Navodilo: V pravljicah velja, da se slon boji miši. Pripravi program v katerem se figura miš ves časMiš lovi slona približuje slonu. Slona lahko premikaš po zaslonu z računalniško miško. Če se figura miš dotakne slona, miš objavi sporočilo (message).  Ko slon prejme sporočilo iztegne rilec  (spremeni videz) in spremeni barvo. Nato po eni sekundi slon spremeni videz nazaj v prvotno obliko.

Miš se po objavi sporočila premakne na naključno mesto na zaslonu in počaka tri sekunde. Nato se začne spet premikati proti slonu.

Delovanje igrice si lahko ogledaš  tukaj .

Namig:

Da bi lahko rešili tole nalogo boste spoznali nov ukaz v Scratchu. To je ukaz objavi "Message" oziroma objavi sporočilo. To deluje tako, da ko se miš dotakne slona objavi sporočilo. Ukaz s katerim miš pošlje sporočilo najdeš med Dogodki. Ukaz morate vstaviti v pogojni stavek, kjer preverjate ali se je miš dotaknila slona (rešitev lahko vidite spodaj pri delni rešitvi za miš).  Nato morate slonu napisati program, ki slonu spremeni videz in barvo. Ta del programa se izvede, ko slon prejme sporočilo (delna rešitev je spodaj).

Delna rešitev za slona:

Slon

Delna rešitev za miš:

miš

Dodatno:

  1. Ko se miš dotakne slona (in miš prejme sporočilo) naj slon zatrobi. Ker med zvoki ni trobljenje slona, je potrebno zvok najti na internetu in ga shraniti na računalnik. Lahko pa snamete tale zvok s te spletne strani.
  2. Slona lahko premikaš po zaslonu s smernimi tipkami. Ukaze za premikanje slona lahko preko Nahrbtnika preneseš in prejšnjih programov (labirint).Zadnja sprememba: sobota, 9 avgust 2014, 13:59