Trampolin II.

Navodilo: Odpri tole stran in klikni na gumb See inside. Punca na trampolinuPred tabo se bo pokazalo okolje, v katerem sta že pripravljena trampolin in deklica. Če želiš uporabiti pripravljeno okolje moraš klikniti še na gumb Predelaj. Tvoja naloga je, da napišeš program, v katerem deklica vpraša: Kolikorat naj skočim? Ko vtipkaš odgovor, deklica tolikokrat skoči v zrak.

Delovanje programa si lahko ogledaš tukaj.

Namig:

Če želimo, da uporabnik vpiše neko vrednost, ki bo kasneje uporabljena v programu, potem uporabimo ukaz: vprašaj ???? in počakaj, ki ga najdemo v skupini ukazov Zaznavanje.

Kolikorat naj skočim

Število, ki ga vtipka uporabnik, se zapiše v začasno spremenljivko Odgovor.

Če želimo, da deklica skoči tolikokrat, kot smo zapisali, potem uporabimo zanko.

Zanka

V zanko dodamo ukaz s katerim se deklica premakne navpično navzgor. Najlažje to storimo z ukazom spremeni y. Deklica se bo zaradi spremenjene koordinate y dvignila v zrak. Nato jo je potrebno spustiti nazaj na trampolin kar storimo z istim ukazom, ki smo ga uporabili, da bi se deklica "dvignila" v zrak. Edina razlika je samo v tem, da se mora y spremeniti za negativno število, na primer -20. Spremeni y za -20.

Če želimo videti kako se deklica premika gor in dol, moramo med ukaza za spreminjanje koordinate y vstaviti ukaz Počakaj x sekund.

skakanje

Dodatno:
Figura deklica ima dva videza. V program vključi tudi spreminjanje videza tako, da ob doskoku deklica spremeni videz.

Zadnja sprememba: sobota, 9 avgust 2014, 14:13