Za začetek...

Pozdravljeni vsi skupaj,

nikoli si ne bi mislil, da bom enkrat, kot učitelj, moral dajati učencem domače naloge iz predmeta Šport, čeprav je jasno, da postaja šport vse pomembnejša sestavina vsakdanjega življenja. Ukvarjanje s športom danes postaja vrednota in celo statusni simbol, ki zajema mlade, srednjo generacijo, pa tudi starejše. Šport kot tak naj bi bogatil človekovega duha, krepil njegove psihofizične sposobnosti ter postal prostor odprtega bivanja vseh ljudi. Žal bomo to zadnje za nekaj časa opustili, saj so naši socialni stiki zaradi korona virusa omejeni.

Če se bo le dalo, vam ne bom dajal nalog, pri katerih bi morali ure in ure sedeti doma pred računalnikom, ker je to povsem skregano z mojim pogledom zdravega življenja. Ker smo v šoli z gimnastiko zaključili in pričeli z nogometom, približuje pa se tudi testiranje za športno vzgojni karton, vam bom v naslednjih dneh posredoval nekaj informacij o tem.

Za danes pa si dobro zapomnite naslednje:

Beseda Šport ne pomeni samo vadbo in tekmo za rezultat, ampak tudi osveščanje mladega človeka s pomočjo knjig, priročnikov, knjižic, športnih filmov, računalniških programov in podobno.

Šport kot način življenja pomeni:

·         da se veliko gibljemo (predvsem v naravi),

·         da se v prostem času ukvarjamo z različnimi športnimi panogami,

·         da se zdravo in redno prehranjujemo,

·         da skrbimo za svoj izgled (higiena, urejenost),

·         da skrbimo za telesno (masaža, joga, sprostitev, gibanje) in duševno zdravje (odprtost, družabnost),

·         da poznamo svoje telesne sposobnost in jih spoštujemo,

·         da tekmujemo z drugimi, vendar bolj za zabavo, kot za rezultat,

·         z vadbo poskušamo načrtno izboljšati in pozneje v zrelih letih zadrževati svoje gibalne sposobnosti in telesne značilnosti in

da smo naravovarstveno ozaveščeni.

Za danes toliko. 

Lp, Slavko Kunčič


Zadnja sprememba: torek, 17. marec 2020, 22:14