Šport in zdravje 1

Pozdravljen,

pred nami je nekaj lepih, sončnih dni, zato jih probaj v čim večji meri preživeti v naravi, seveda ne na mestih kjer se zbira veliko ljudi. Mogoče se boš spomnil mojih besed, ko sem vam govoril, da je zdravje največja vrednota, kar jih človek lahko ima. V teh časih to še posebej prihaja do izraza.

Sedeči način življenja in pretirane obveznosti so nas v zadnjih letih močno pomehkužile. Rezultat vsega tega je močan padec telesnih zmogljivosti in pešanju zdravja slovenskih otrok in mladine. Za ohranitev zdravja je gibanje postala NUJNA vrednota, vsaj tako nujna kot je to znanje, izobrazba, dobra služba, zanimivi konjički in podobno. In niti slučajno ni potrebno biti vrhunski športnik, da bi človek poskušal živeti starogrški ideal - zdrav duh v zdravem telesu. Dobra telesna pripravljenost je torej nujna, začeti pa je treba počasi, s hojo, nadaljujemo s hitro hojo, ko se nam telesna pripravljenost po določenem času poveča, pa končamo z zmernim tekom.

Za učence tvoje starosti je pomembno, da dobra telesna pripravljenost povečuje odpornost proti stresu, kar pomeni, da bolje telesno pripravljeni učenci lahko presedijo pred knjigami več časa in se lahko učijo hitreje, skratka so boljši učenci. Z dobro telesno pripravljenostjo se pridobi ustrezna telesna podoba, od te pa je zelo odvisna psihična samopodoba. To pomeni, da so učenci, ki se ukvarjajo s športom, tudi rekreativnim, bolj učljivi, bolj psihično stabilni in tudi bolj samozavestni. Šport v izdatni meri krepi tudi voljo, da ne odnehamo ob prvi prepreki ali krizi, temveč vztrajamo na začrtani poti in smo navsezadnje lahko tudi brez doseženega cilja zadovoljni, da smo storili vse, kar smo lahko.

Za začetek vam torej predlagam in priporočam dnevno vsaj pol ure hitre hoje, tistim z nekoliko večjo telesno pripravljenostjo pa enako količino teka v zmernem, pogovornem tempu.

Toliko za danes in lep pozdrav.


Zadnja sprememba: torek, 17. marec 2020, 23:21