Kako pišemo večbesedna zemljepisna lastna imena?

Draga učenka, dragi učenec!
Za začetek se poskušaj spomniti, kaj vse pišemo z veliko začetnico. Seveda se vse začne pri tvojem imenu in priimku. Imaš hišnega ljubljenčka? Kako mu je ime? Kako to zapišeš - z veliko ali z malo? Morda tudi tebe prijatelji kličejo drugače, kot ti je ime? Imaš vzdevek?

Veš, kako se imenujejo imena, ki jih pišemo z veliko? Da, prav imaš, to so LASTNA IMENA. 
Veš, kaj je protipomenka od lastnih imen? To so OBČNA IMENA in jih pišemo z malo začetnico.

V tem in naslednjem tednu se boš ukvarjal/ukvarjala z lastnimi imeni, predvsem s takimi, ki so iz več besed in ti delajo probleme, ker ne veš, kako bi jih zapisal/zapisala. To boš spoznal/spoznala v naslednjih dveh enotah v DZ. 

Lastna imena delimo v 3 skupine: lastna imena bitij, zemljepisna in stvarna lastna imena. 

Za začetek pa razmisli, kje bi postavil velike začetnice v naslednjih povedih, ki jih prepiši v zvezek pod jezik (naslov Lastna imena) in popravi z rdečo začetnice. Jutri ti sporočim rešitve te vaje.

"z mojim sosedom petrom kosom sva peljala njegovega psa bobija na sprehod v vas brdo pri lukovici. peter je po mami italijan, po očetu pa je slovenske narodnosti. za božič in prešernov dan vedno skupaj preživiva prosti čas v centru šolskih in obšolskih dejavnosti. navadno nas peljejo na izlet na veliki mavrinec v julijskih alpah. končamo pa s piknikom ob bohinjskem jezeru."

Nato rešuj vaje v DZ - 1. del, str. 128 do 130, od 1. do vključno 7. naloge.

Zadnja sprememba: nedelja, 22. marec 2020, 21:59