Spoštovani dijaki, lepo pozdravljeni!

Moje ime je Matjana Vogrič in v letošnjem šolskem letu se bomo srečevali v okviru ur iz predmeta umetnost. Spoznavali bomo osnove na področju likovne umetnosti in kulturne dediščine. Spoznali bomo, da nas likovna umetnost spremlja v vsakdanjem življenju in nas ves čas obdaja, čeprav se tega sploh ne zavedamo. 

Na primer: Oblačilo in obutev kupite običajno zato, ker vam je všeč. Všeč vam je kroj jakne, hlač, majice, všeč vam je potisk na majici. Vse to so oblike in barve, ki pritegnejo vašo pozornost. In že smo na področju likovne umetnosti. 

Vsak od nas je nekaj dobil v dar ali pa živi v hiši,  v stanovanju, kjer je pred nami živel kdo od naših prednikov. Pravimo, da podedujemo nepremičnine ( hiše, gozdove, obdelovalne površine) in premičnine ( pohištvo, posodje, nakit, vrednostne predmete). Vse to je naša osebna dediščina. Kulturna dediščina pa je širši pojem, podeduje jo večja družbena skupina kot je narod ( jezik, navade, običaje, spomenike).

V okviru predmeta umetnost bomo pisali, gledali in se tudi likovno izražali. Zato boste potrebovali zvezek ( svetujem velik in črtast), kemični svinčnik, navaden svinčnik, radirko in šilček. Ko bomo risali in slikali, boste potrebovali tudi barvne svinčnike in risalne liste.

V vsakem ocenjevalnem obdobju boste dobili najmanj eno oceno in sicer iz učne snovi, pa tudi iz likovnega izdelka.

Upam in verjamem, da bomo uspešno sodelovali.

lep pozdrav, vaša učiteljica umetnosti