Téma ismertetése

  • Konzerviramo, predelujemo


    S konzerviranjem onemogočimo škodljive vplive iz okolja in podaljšamo obstojnost živila. Pri tem ne obvladujemo samo bioloških dejavnikov (mikroorganizmov in encimov), ampak tudi kemične in fizikalne, kot so vpliv vlage, svetlobe in toplote. Z različnimi postopki poskušamo zmanjšati število mikroorganizmov v živilu ali zavreti njihov razvoj. V domačem gospodinjstvu živila največkrat konzerviramo s postopki hlajenja, zamrzovanja, sušenja, kisanja in vlaganja in dodajanjem naravnih konzervansov, kot so kis, sol, olje, sladkor in alkohol.

  • Kuhamo


    V drugi polovici 20. stoletja se je zasnova kuhinjskega prostora in pohištva začela prilagajati novim gospodinjskim aparatom, predvsem hladilniku in električnemu ali plinskemu štedilniku s pečico, kasneje pa tudi zamrzovalnim omaram in malim gospodinjskim aparatom. V 60. in 70. letih se je povečala prodaja gospodinjskih aparatov, ki so bili, ob televizorjih in osebnih avtomobilih, simbol višjega življenjskega standarda.

  • Smetimo


    Prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane. Z okoljskega vidika to niso zgolj kilogrami, temveč tudi vsa energija, ki je bila porabljena v pridelavi, predelavi, hrambi in transportu.