Priznavanje predhodno pridobljenega znanja

Priznavanje predhodno pridobljenega znanja

de Metka Kodrin -
Número de respuestas: 0

Pozdravljeni.

Nekoliko sem v dilemi glede priznavanja predhodno pridobljenega znanja iz naslova delno opravljene mature.

Moja dilema (spodaj so navedeni členi): naš dijak mora po dveh letih opravljati ponovno vse predmete na poklicni maturi, nekdo, ki pride od zunaj (ali pa po 10 letih ponovno nazaj na našo šolo in se je program vmes spremenil) pa mu priznamo 1. in 3. predmet (ne glede na to, koliko časa nazaj je maturo opravljal). Se še komu zdi to nesmiselno? 

Morda sem kaj spregledala, pa vas prosim, da me popravite.

Tako Zakon kot pravilnik opredelita:

42. člen zakona in 64. člen pravilnika: Kandidat, ki je pri poklicni maturi ocenjen z najmanj dvema pozitivnima ocenama, ima v skladu z zakonom pravico do popravljanja negativno ocenjenih predmetov še dve leti po opravljanju poklicne mature na isti šoli.

Po tem času mora opravljati maturo v celoti.

Morda še ena opazka, da 26. člen zakona opredeljuje, da pa itak mora delati maturo tam, kjer je zaključil letnike oz. na šoli, kjer je že opravljal maturo (zakaj že?).

Potem pa Pravilnik pravi:

74. člen pravilnika: 

Kandidatu, ki je predhodno opravljal katerikoli zaključek izobraževanja na isti ravni zahtevnosti, se pri pridobitvi naziva srednje strokovne izobrazbe pri poklicni maturi prizna:

-       prvi predmet skupnega dela poklicne mature, če je predhodno opravil slovenščino, na narodno mešanem območju, kjer živi italijanska narodna skupnost pa italijanščino oziroma na narodno mešanem območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, madžarščino ali slovenščino,

-       tretji predmet izbirnega dela poklicne mature, če je predhodno opravil matematiko ali tuji jezik ali drugi jezik na narodno mešanem območju.

Lep pozdrav.

Metka Kodrin. TŠC Maribor